Stránky

neděle 7. října 2012

Jak se zbavit plísně sněžné?

Plíseň sněžná


Plíseň sněžná je nejrozšířenější a nejzávaznější onemocnění trávníků vyskytující se v České republice. Plíseň téměř každoročně napadá trávníky různého typu.


Názvosloví

Plíseň sněžná
česky: Sněžná světlorůžovitá plísňovitost trav, jinak se také označuje jako Plíseň sněžná,

latinsky: Monographella nivaliss ( Schafnit ) E. Müller var. nivalis 1977
Microdochium nivale ( Fr. ) Samuels et Hallet 1983 var.nivale

anglicky: pink snow mold 




Příznaky poškození trávníku plísní sněžnou

Plíseň sněžná

Původce vyvolává skvrny nepravidelného tvaru a velikosti, dobře patrné zejména po sejití sněhu. Typické je bílé nebo narůžovělé mycelium. Často je povrch potažen jemnou pavučinou, zejména po ránu. Travní drn je zhnědnutý, nadzemní hmota odumřelá, regenerace je velmi špatná.
Faktory podporující výskyt

Výskyt choroby není přímo vázán na sníh a mráz, jak by se dle názvu mohlo usuzovat. 


K hlavním rizikovým faktorům patří:
  • neodklizená organická hmota ( listí, zbytky posečené trávy ),
  • nedostatečná výživa ( nedostatek draslíku, zejména na podzim ),
  • zhutnění půdní povrch,
  • velká vhkost a silná ranní rosa,
  • sníh na nezmrzlém povrchu,
  • výrazné zastínění v kombinaci s vysokou vlhkostí,
  • Plíseň sněžná
  • nadbytečné zásobení dusíkem.

Příčinou výskytu choroby je také chybně sečený trávník zejména jeho vyholování ( odkrytý půdní povrch ). 



Vývoj a šíření


Původce přečkává nepříznivé podmínky ve formě mycelia a konidií na infikovaných rostlinách a travní odumřelé hmotě. Optimální teplota pro rozvoj choroby je 0-10 0C. Konidie infikují listy a dochází k šíření choroby.


Ochrana proti plísni sněžné - mechanické, preventivní


plíseň sněžná

Vzniku, vývoji a šíření choroby brání dodržování následujících zásad:
  • volba optimálního umístění trávníku, vyhýbat zastíněným polohám
  • správná a kvalitní travní směs
  • vyrovnané hnojení
  • podzimní hnojení speciálními hnojivy pro podzimní výživu trávníku s vyšším obsahem draslíku
  • odstraňování listí a organické hmoty.
  • vertikutace v jarním i podzimním termínu 
Z výše uvedeného je zřejmé, že nejdůležitější je zbavovat trávník vegetačních zbytků ( hrabání, vertikutace ) a pravidelné a vyvážené hnojení trávníku.

Ochrana proti plísni sněžné - chemické postřikem


Preventivně je vhodné použít postřik fungicidem ( přípravkem proti houbovým chorobám a plísním ). 


Jako účinné látky účinné proti tomuto onemocnění jsou v odborné literatuře uváděny například:

 anilazin, benomyl, carbendazim, prochloraz, fenarimol, propiconazole, mancozeb, fenpropimorph + kresoxim-methyl, iprodione, Thiophanate-methyl a nejpoužívanější azoxystrobin.

V České republice bohužel není zaregistrovám v současné době ( konec roku 2012) žádný přípravek přímo proti plísni sněžné pro použití v trávníku. Nicméně jsou v ČR prodávány přípravky obsahující výše zmíněné účinné látky

 
azoxystrobin - Ortiva, Amistar, Quadris
kresoxim-methyl - Discus
fenpropimorph - Tango super
iprodione - Rovral flo, nově Rovral Aquaflo ( od roku 2013 )
mancozeb - Novozir, Dithane

propiconazole – Bumper 25 EC 
thiophanate-methyl – Topsin M 500 SC

a jiné. Jedná se o přípravky, které se používají v zemědělství do obilnin a jiných plodin. 



Biologický přípravek Polyversum


Proti houbovým chorobám do trávníku je v ČR zaregistrován biologický přípravek Polyversum

 
Polyversum je primárně v trávníku určeno proti dolarové skvrnitosti, čarodějným kruhům a jiným druhům skvrnitostí. Ale lze ho preventivně také použít proti plísni sněžné. 



Termín ošetření


Ošetření ale musí být provedeno preventivně a to na podzim na konci vegetace. Ideálně dvakrát po 14 dnech, v období kdy ještě dosahují teploty 10 stupňů.


Poznámka: 


Použití přípravků na ochranu rostlin je upraveno Zákonem o ochraně rostlin a mohou se používat jen přípravky, které jsou k tomu účelu registrované. Státní rostlinolékařská správa vydává Seznam registrovaných přípravků na ochranu rostlin. Seznam je k dostání v knižní podobě nebo v elektronické verzi na webu SRS.


Použitá literatura:

Cagaš, B., Macháč, J. Ochrana trávníků proti chorobám, škůdcům, plevelům a abiotickému prostředí. České Budějovice: Kurent, 2005. 96 s. ISBN 80-903522-0-0

Hrabě, F. et al. Trávy a trávníky - co o nich ještě nevíte. Olomouc: ing. Petr Baštan - Hanácká reklamní, 1993. 158 s. ISBN 80-903275-0-8

Katalog přípravků na ochranu rostlin 2010 – vydavatelství Kurent

Fr. Hrabě a kol. - Trávníky pro zahradu, krajinu a sport. Olomouc: ing. Petr Baštan - Hanácká reklamní, 2009

2 komentáře:

  1. Opravdu si vážím DR AKHIGBE, jmenuji se LAURIE HUGHES. Nikdy nepřestanu svědčit o DR AKHIGBE, Štěstí je vše, co teď vidím, nikdy jsem si nemyslel, že budu znovu vyléčen z viru HIV. DR AKHIGBE to pro mě udělal Jsem trpící smrtelnou nemocí (HIV) za poslední 2 roky, utratil jsem spoustu peněz od jednoho místa k druhému, od kostelů po kostely, nemocnice byly můj domov každý den rezidence. Neustálé kontroly byly mým koníčkem až do tohoto věrného dne, viděl jsem svědectví o tom, jak DR AKHIGBE pomohl někomu v léčbě jeho onemocnění HIV na internetu rychle jsem zkopíroval jeho e-mail, který je drrealakhigbe@gmail.com, jen abych mu dal test, který jsem mluvil on mě požádal, abych udělal některé určité věci, které jsem udělal, řekl mi, že mi poskytne bylinné léčení, které udělal, a potom mě požádal, abych po několika dnech, po použití bylinná léčba a já jsem, hle, byl jsem osvobozen od smrtelné nemoci, až dosud žádné HIV ve mně znovu požádal mě, abych poslal svědectví po celém světě, věrně to dělám teď, všechna svědectví DR AKHIGBE jsou pravdivá prosím BROTHER a SISTER, MATKA a OTEC je skvělý, dlužím mu na oplátku. Pokud máte podobný problém, pošlete mu e-mail na adresu drrealakhigbe@gmail.com nebo můžete, co je jeho mobilní číslo na čísle +2349010754824, může také vyléčit tyto nemoci jako HIV a AIDS, DENGUE FEVER. HERPES, DIABETIKA, RAKOVINA, HEPATITIS A & B, CHRONICKÉ CHOROBY, VYSOKÁ Krevní ochrana, obezita, ASTHMA, SRDECKÉ CHOROBY, VNĚJŠÍ INFEKCE, EPILEPSY, STROKE, VÍCEJÍCÍ SCLERÓZA, NAUSEA, VOMITING NEBO DIARRINUS, ZÁVĚRKA, PAUZA, ZÁVĚR, ZÁVĚRKA MALARIE, BAKTERIE, PULMONÁRNÍ FIBROSIS. DIARRHEA, JAPANISE B ENCEPHALITIES, RABIE, SNÍDANÁ INFEKCE. CYSTIC FIBROSIS, ETC. Prosím, pošlete e-mail drrealakhigbe@gmail.com nebo co je jeho aplikace .. + 2349010754824 je to skutečný dobrý a čestný muž. webové stránky ... https: drrealakhigbe.weebly.com

    OdpovědětVymazat
  2. To mě by daleko více spíše zajímalo, jak se takové plísně zbavit doma... Ono my s tím bojujeme už docela dost dlouho a věřte, že to není vůbec, ale vůbec nic příjemného. Už jsme zkoušeli všelijaké protiplísňové prostředky , ale stále nic moc... Asi to budem muset zbourat :D

    OdpovědětVymazat