Stránky

neděle 24. června 2012

Kdy aplikovat postřik proti plevelům v novém trávníku?

Kdy je možné poprvé použít postřik proti plevelům v nově založeném trávníku? Kdy je možné hubit plevele? S novým trávníkem většinou rostou i plevele. Překážejí a nejsou vítány. Je třeba se jich zbavit. Je třeba ale mít trpělivost. Trávník je v době vzcházení je velmi citlivý a jeho růst je velmi nevyrovnaný. Projděme si termínové možnosti u tří nejpoužívanějších přípravků proti plevelům v novém trávníku. Ale začněme prevencí...


Prevence v boji proti plevelům v trávníku

Při zakládání trávníku je, kromě výběru osiva, nejdůležitější půda a její příprava. Jsem spadá i vyčištění plochy od plevelů. Plevele vyčistíme neselektivním herbicidem, je možné použít přípravky Roundup, Dominátor, Glyfoklasik apod. Jsou to tzv. "totální herbicidy".

Aplikujeme na vzešlé plevele, necháme cca 14 dní působit a provedeme kultivaci plochy určené pro nový trávník. Po hrubé kultivaci následuje jemné dorovnání povrchu půdy. Při této operaci je nutné vyhrabat z půdy, nejlépe :-) všechny, vegetační zbytky, zejména kořeny a odénky. A následuje výsev. Tímto omezíme výskyt plevelů v novém trávníku.

Jelikož je ale v půdě velká zásoba semínek, ze kterých mohou vzklíčit spolu s trávníkem další plevele. Roundup a spol. nehubí semínka, ale pouze vzrostlé plevele. Doporučuje se tento výše zmíněný postup zopakovat. Pokud tedy máte čas. 

Ideálně na podzim první likvidace a srovnání půdy. Přes zimu si vše slehne. Na jaře necháme plevele obrůst a znovu zlikvidujeme a následně provedeme konečnou úpravu pozemku a osejeme.

Bohužel, pravda je taková, že ani tento postup nezaručí 100% zahubení všech plevelů. A s novým trávníkem začnou znovu klíčit. Většinou je zásoba semen plevelů v půdě velká. Ale tento postup nám zaručí velmi dobré vyčištění a minimalizace konkurence pro nový trávník.

Likvidace plevelů v novém trávníku

Pokud nám v novém trávníku plevele přeci jenom začnou růst, je možné udělat postřik. Projděme si nyní podmínky u tří nejpoužívanějších přípravků: 
  • Bofix
  • Travin
  • Dicotex. 

Protože, jak jsem již uvedl, je růst trávníku v počátku nevyrovnaný a trávník je citlivý, mají přípravky vždy nějaké omezení.

Použití přípravku Bofix v nově založeném trávníku

Přípravek proti plevelům - Bofix
Přípravek Bofix je velmi komplexní, obsahuje tři účinné látky a má velmi široký záběr. Pro nové trávníky je doporučené následující dávkování: 40 ml přípravku do 4-5 litrů vody / 100 m2.

První postřik se provádí nejdříve od fáze vývinu 4. listu travin. Doporučuje se tedy počkat, až budou jednotlivé druhy trav narostlé a vyrostou ze své nejcitlivější fáze.





Použití přípravku Travin v nově založeném trávníku

přípravek Travin
Přípravek Travin má dvě stejné účinné látky jako Bofix: fluroxypyr a clopyralid. První použití má stejné podmínky. První aplikace se provádí nejdříve od fáze vývinu 4. listu travin.

Doporučené dávkování je 30 g / m2. Při aplikaci Travinu musíme vzít na vědomí, že se jedná o přípravek 2 v 1. Obsahuje i minerální složku, která zajišťuje výživu trávníku. Aplikace by tedy měla být celoplošná, aby byl trávník rovnoměrně vyživován.




Použití přípravku Dicotex v nově založeném trávníku
přípravek proti plevelům - Dicotex

Přípravek Dicotex je velmi razantní, obsahující 4 účinné látky, se širokým spektrem záběru. A dle etikety je následující doporučení: Dicotex se aplikuje na plevele do kompaktních, dobře založených trávníků starších jednoho roku.

Doporučené dávkování: 100 ml přípravku 5 litrů vody / 100 m2. Přípravek Dicotex tedy aplikujeme až ve druhém roce růstu trávníku.





Podmínky pro aplikaci přípravků proti plevelům

Samotná aplikace má také nějaké podmínky pro svoji úspěšnost a také pro bezpečnost trávníku.

Před aplikací, která se provádí postřikovači, ne konví, je nutné si přečíst etiketu přípravku a vždy postupovat dle daného návodu a za podmínek tam zmíněných. Pro aplikaci přípravku Travin se nejlépe použít rozmetadlo nebo posypový vozík. Travin se nerozpouští, aplikují se granulky.

Přípravky aplikujeme na dobře zapojený a zdravý trávník. Aplikace se provádí nejdříve dva dny po seči, následně se nechá přípravek 5-7 dní působit. 

Teplota při postřiku by se měla pohybovat nad 12 °C. Přípravky neaplikujeme za přímého slunečního svitu. Za vysokých teplot (nad 25 °C) mohou být citlivé plodiny poškozeny i výpary přípravku. Po postřiku by nemělo 3-4 hodiny pršet nebo se zapínat závlaha.

Při aplikaci zabezpečíme, aby nebyly zasaženy okolní rostliny. Po postřiku je zakázáno zkrmování posečené hmoty, viz ochranná lhůta u jednotlivých přípravků.

Shrnutí - použití přípravků proti plevelům v nově založených trávnících

Trávník vzchází nerovnoměrně a v době vzcházení je velmi citlivý. Je nutné držet se doporučení a aplikovat postřik dle pokynů z etiket jednotlivých přípravků.

První a druhá seč nám také pomůže při likvidaci plevelů. Jedná se o " odplevelovací seč". Některé jednoleté dvouděložné plevele totiž nemají dobrou schopnost obrážet a regenerovat. A po seči jsou oslabeny a odstraněny. Do této skupiny lze zařadit plevele: hořčice, kokoška, penízek, lebeda...

Kam dále?


Totální likvidace - Roundup a spol. - 3 dílný seriál



Žádné komentáře:

Okomentovat