Stránky

pondělí 5. září 2011

Údržba trávníku na podzim

Podzim, druhé nejdůležitější roční období v údržbě trávníku. Hned po jaru, kdy jsme trávník nastartovali, obnovili, opravili, případně založili nový. Přečkali jsme léto za stálého sečení, hnojení a závlahy. A na podzim si vše musíme zopakovat, abychom připravili trávník na zimu a na jaře jsme ho mohli opět nastartovat.

Přinášíme Vám komplexního průvodce pro podzimní údržbu trávníku.

Podzimní údržba trávníku zahrnuje:
  • vertikutaci
  • dosev
  • hnojení - zajištění výživy trávníku
  • odstranění plevelů
  • sečení
  • ochranu proti chorobám

Na podzim je možné založit i nový trávník. Operací, agro-technických zásahů, je to velmi mnoho. Začneme novým trávníkem a následně se podíváme na regeneraci stávajících trávníků. Pusťme se do toho a připravme trávník na dobré přezimování.


Podzimní výsev nových trávníků

Ideálním podzimním termínem pro výsev nového trávníku je září. V případě velmi pěkného a teplého průběhu počasí lze vysévat i v říjnu. Většina travních směsí se vysévá v dávce 20-30 g na m2.

travní osivo
Při výsevu postupujeme podle klasického modelu. Dokonale si připravíme pozemek pro nový trávník. 

Plochu zbavíme plevelů, nejlépe pomocí postřiku neselektivním herbicidem. Na vyčištěném pozemku provedeme přípravu půdy. Na kypření, zarovnání, případné vymodelování terénu. Při kypření je vhodné do země zapravit zásobní hnojivo, například NPK nebo speciální startovací trávníkové hnojivo. Do pečlivě připravené půdy bez hrud zapravíme travní osivo.

Po výsevu je vhodné zakulit semínka lehkým válcem a zavlažit.

Příprava půdy před výsevem je velmi důležitá, protože ponechané nerovnosti nebo nově vzniklé prohlubně znemožní v budoucnu rovnoměrné sekání a zhoršují funkčnost a estetický vzhled trávníku.

Při výběru osiva bereme v úvahu budoucí funkci trávníku:

  • okrasný
  • okrasný snesoucí zátěží
  • sportovní
  • luční
  • reprezentativní

a dle toho volíme požadovanou travní směs.

Odstranění plevelů z trávníku

I v září lze velmi úspěšně likvidovat plevele v trávníku. Je ještě dostatečná teplota pro účinnost přípravků proti plevelům a můžeme následně bezpečně provést dosev trávníku.

Pro postřik trávníku proti plevelům použijeme selektivní přípravky. Nejčastěji se používají:

  • Bofix
  • Dicotex
  • Travin

Je také možné použít Agrofit-kombi, Starane nebo Lontrel. 

Aplikujeme vždy na suchý trávník. Postřik provádíme postřikovači, dbáme na přesné dávkování. Po postřiku, aby se nesnížila účinnost, by nemělo alespoň 4 hodiny pršet. Účinek je patrný většinou do 5-7 dní od postřiku.

Podzimní vertikutace trávníku

Září je druhým nejvhodnějším měsícem, po dubnu, pro provedení vertikutace trávníků. Za celou sezonu se v trávníku nahromadily zbytky posekané trávy, plsť a stařina. Je třeba vyčistit trávník od biologických zbytků a nechat trávník nadýchnout!

princip vertikutace ( Foto: Wolf-Gerten )
Vertikutace také pomáhá při likvidaci mechu v trávníku. Před vertikutací provedeme aplikaci nějakého přípravku proti mechu v trávníku a následná vertikutace nám mech z trávníku krásně vyhrabe.

Vertikutace je velký preventivní pomocník proti chorobám v trávníku.

Po vertikutaci a likvidaci mechu je vhodné holé plochy ihned dosít.

Podzimní výživa trávníku – podzimní trávníková hnojiva

Na podzim je důležitá výživa trávníku, abychom trávník dostali do výborné kondice před zimou.

Podzimní trávníkové hnojivo
Od září až do poloviny listopadu ( dle vývoje počasí ) aplikujeme na trávník speciální podzimní trávníková hnojiva. 

Tato trávníková hnojiva mají upravený poměr živin pro podzimní výživu trávníku. Na podzim již nepotřebujeme, aby se trávník táhl do výšky, ale zaměřujeme se na posílení kořenového systému rostliny a její odolnosti proti stresovým situacím.
Podzimní trávníkové hnojiva mají snížený obsah dusíku ( N ) a naopak zvýšený obsah draslíku ( K2O ). A minimum fosforu. Draslík je prvek podporující odolnost trávníku vůči stresovým situacím:
  • sucho
  • vymrzání
  • choroby.
 Draslík řídí a posiluje buněčnou stavbu rostlin.

Podzimní trávníková hnojiva mají tyto výhody:

  • zaručují dobré přezimování trávníku
  • odolnost trávníku proti vymrzání
  • prevence proti houbovým chorobám
  • schopnost trávníku lépe čelit nepříznivým povětrnostním vlivům

Sečení trávníku na podzim

Trávu i podzim sečeme v pravidelných intervalech. Sečene až do listopadu s ohledem na vývoj počasí. Před zimou nenecháváme trávník příliš vysoký. Vysoká tráva přitahuje plíseň sněžnou.

Posečenou trávu odstraňujeme. Zbytky posečené trávy zase přitahují choroby. Průběžně také odstraňujeme z trávníku spadané listí.

Ochrana proti chorobám trávníku

Důležitá je prevence. Proto, jak již bylo uvedeno výše, trávník na podzim vertikutujeme, zbavíme biologických zbytků, spadaného listí. A přihnojíme podzimním trávníkovým hnojivem.

plíseň sněžná
Jako prevenci zejména proti plísni sněžné je vhodné trávník před zámrazem postříkat přípravky proti chorobám. 

Velmi účinná a v odborné literatuře doporučená, je účinná látka azoxystrobin. Tuto látku obsahuje například přípravek Ortiva. Vhodné jsou například i účinné látky Benomyl, iprodion, mancozeb, thiophanat-methyl a jiné.

Jako prevenci lze úspěšně použít postřik přípravkem Polyversum.

Přípravek Polyversum plíseň sněžnou přímo nehubí, jelikož  ta se objevuje při
nižších teplotách a Polyversum lze použít pouze při teplotách nad 10 0C. Ale při opakované podzimní aplikaci preventivně likviduje původce této choroby a tím výrazně snižuje a omezuje napadení trávníku plísni sněžnou.

Příprava ploch pro nový trávník

Začátek podzimu je vhodným termínem pro přípravu půdy pro nový trávník. Tento úkol je pro trpělivé. Jelikož letos připravíme pozemek pro nový trávník, ale osévat a radovat se z nového trávníku budeme až příští jaro.
Roundup Biaktiv

V září je možné připravit pozemek pro nový trávník. Z kultivujeme a zarovnáme. Necháme obrůst plevelem. Plevel zlikvidujeme přípravky tomu určenými - použijeme neselektivní herbicidy. Tímto zásahem vyčistíme plochu o plevelů. A zároveň nám zemina přes zimu slehne.

Na jaře necháme plochu obrůst plevelem a opět použijeme neselektivní herbicidy. Zasypeme místa, kde se zemina po zimě propadla a osejeme plochu travním osivem.

Tento postup je poměrně zdlouhavý, ale zajistíme si téměř dokonalé vyčištění plochy od nežádoucích plevelů a půda bude dokonale připravená.

Připravte trávník na dokonalé přezimování! 
Krásný barevný podzim se svetem-travniku.cz

Kam dále?



4 komentáře:

  1. Máte nějaké zkušenosti, jak se starat o trávník, který roste ze zatravňovací dláždice? Na podzim jsem před domem zpevnil venkovní parkovací místo, ale tráva vyrůst nestačila, chtěl bych jí nějak pomoci, takže jsem uvažoval o nějakém hnojivu, můžete mi doporučit konkrétní produkt?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    pro lepší vzcházení travníku v zatravňovacích dlaždicích byl doporučil použít humozní substrát. Tráva je v dlaždicích "utiskována" potřebuje co nejkvalitnejší zeminu. Například promíchat zahradnícký substrát a trávníkový substrát. A jako hnojivo bych doporučil tzv. startovací hnojivo

    například Start od Wolf-Garten nebo Starter od Arosu.

    Tento typ hnojiv je určen pro rychlé nastartování počátečního růstu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tolik práce s trávníkem na podzim? Většinou jen posekáme, pohrabeme listí a pak už napadné sníh. Nezdá se, že by to naší trávě nějak škodilo.
    Startovací hnojivo pro trávu v zatravňovačkách je dobré, také jsme ze začátku použili.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, je nějaká šance zlepšit trávník,kde nám roste hodně jetele,sem tam pampeliška a hodně bodláku? Půda zřejmě moc kvalitní nebude, jedná se z velké části o návoz. Pozemek jsme tak již zakoupili a nechtěli bychom ho celý znovu rozkopavat,jestli mi rozumíte...

    OdpovědětVymazat