Stránky

pátek 20. června 2014

Doba vzcházení trávníku

Pro výsev a založení nového trávníku se používají směsi jednotlivých travních druhů. Nejčastěji se využívají Jílek vytrvalý, Kostřavy červená a Lipnice luční a jejich různé odrůdy.Tyto travní druhy mají rozdílnou dobu vzcházení, proto je trávník ve svém prvním měsíci nevyrovnaný a je na něm vidět postupné vzcházení jednotlivých travních druhů.





Jak rychle vzcházejí


Nejrychlejší je vzcházení Jílek vytrvalý, vzchází za 5-8 dní. Následují kostřavy, cca po 14 dnech ( 14 -20 dní ). Nejpomaleji vzcházejí Lipnice luční ( 3-4 týdny ).

Rychlost vzcházení jílku vytrvalého se využívá ve směsích pro obnovu a regeneraci trávníku. Tyto směsi jsou určeny pro dosev a pro opravu trávníku, větší množství jílku v těchto směsích zaručí rychlé zapojení dosevu do nového trávníku a rychlou možnost dalšího využití trávníku.



Co ovlivňuje rychlost vzcházení trávníku


Rychlost vzcházení nejvíce ovlivňuje teplota a vlhkost. Ideální teplota je okolo 20 stupňů a vlhkost je třeba udržovat po celou dobu vzcházení trávníku.


Ano bez vody to nejde, o závlaze si přečtěte článek: Jak často zavlažovat trávník

Naklíčená obilka trav nesmí zaschnout, po zaschnutí dojte k odumření klíčence a tím se výrazně snižuje kvalita nového trávníku. 

Nižší teploty a nedostateční vlhkost výrazně prodlužují klíčení a vzcházení.


Jak podpořit vzcházení trávníku


Kromě správně zvoleného termínu výsevu nového trávníku, správné teploty a udržování vlhkosti, můžeme trávníku dále pomoci například:


  • startovacím hnojivem
  • substrátem a válcováním
  • výběrem kvalitního travního osiva

Startovací hnojivo se aplikuje před výsevem a lehce se zapraví do půdy. Startovací hnojivo má upravené složení živin, převládá dusík a fosfor. Tedy prvky, které podporují růst a rozvoj kořenového systému.

Po výsevu je vhodné travní semínko lehce schovat pod trávníkový substrát a použít lehký válec. Tím dosáhneme toho, že semena trav budou schovaná a vytvoří si v půdě a substrátu své "lůžko". Budou se ze všech stran dotýkat půdy a proto budou lépe přijímat z půdy vláhu a živiny.

Velmi důležitý je také výběr osiva. Kvalitnější travní směsi jsou jistější při vzcházení. Některé jsou také při výrobě ošetřeny nějakým přípravkem nebo mořidlem, které osivo chrání a podporu při prvotním růstu.

Například Headstart. Firma Eurogreen ošetřuje špičkové travní směsi kompletně technologií Headstart, jde o biologický postup, který následně výrazně urychluje vzcházení ( až o 1 týden ) a optimalizuje celý proces vzcházení nového trávníku


foto: wolf-garten

Žádné komentáře:

Okomentovat