Stránky

neděle 6. března 2011

Dotaz - jak na odolný trávník ?

Na náš partnerský web přišel následující dotaz. Jde o konkrétní problém, který je dost častý a proto přináším dotaz i odpověď zde, abych se o ně podělil.

Mám zahradu o velikosti cca 1600 m čtverecních a co se týče zátěže, tak 2 děti a pes,který dává zahradě opravdu zabrat.Chtěla bych však mít opravdu pěkný trávník bez plevele. Problém však je, že v blízkosti se stále staví a jsou také v okolí zahrady, které nejsou udržovány.To znamená spoustu pampelišek atd.Co v takovém případě dělat?

Odpověď

 Pampeliška se dá hubit i ve vzrostlém trávníku ( například přípravek Bofix nebo Dicotex ), ale nejlépe je plochu před založením nového trávníku pořádně vyčistit od plevelů ještě před setím. To se provádí totálním herbicidem, například přípravkem Roundup nebo Dominátor. Postup je následující: plevele na jaře necháme obrůst, přípravky působí přes listy, a provedeme postřik. Cca 14 dní po postřiku lze trávník kultivovat a připravit na setí. A následně trávník osejeme.
 
Pro velmi zatěžované trávníky je vhodné použít následující směsi ( vyberu od každé firmy, kterou zastupuje svet-travniku.cz, tu nejvhodnější ).

Travní směs hřištní Aros - Travní směs vhodná pro sportoviště, hodně zatěžované okrasné trávníky nebo pro trávníky využívané k aktivní rekreaci. Je složena z druhů a odrůd odolných sešlapování. Při intenzivním zatěžování je nezbytná řádná péče o porost, zejména výživa, závlaha a časté sečení. Skvělý poměr ceny a kvality.
Přibližná spotřeba při výsevu okrasného trávníku je cca 2,5 kg na 100 m2.  Balení 25 kg pytel na cca 1000 m2
foto: wolf-garten

Travní směs Rasana Sport ( Eurogreen ) - hodnotná směs pro zakládání a obnovu zatěžovaných trávníků. Směs je kompletně ošetřena technologií Headstart. Použité odrůdy garantují velmi kvalitní trávník s dobrou odolností zátěži.
Ošetření technologií Headstart® zkracuje dobu klíčení cca na 1 týden.
Balení: 10 kg
Výsev 20-25 g/m2 ( 10 kg vystačí na 400-500 m2 ), nejkvalitnější z nabídky

Travní směs Loretta ( Wolf Garten ) -
  • vysoce kvalitní trávník
  • extrémně zatížitelný
  • rychle se regeneruje
  • středně náročný na údržbu
  • zvláště vhodný pro sportovní plochy vhodný
  • pro každý typ zahradní půdy
Trávník vypěstovaný z osiva Loretta vydrží i velmi těžkou zátěž, díky svým regeneračním schopnostem. Trávník "Loretta" roste na všech půdách, rychle klíčí a je po cca. 8 týdnech hustý a zatížitelný. Péče o trávník je jednoduchá. Balení: LJ-100 ( 2 kg pro 100 m2 ) velmi kvalitní, osivo Wolf-Garten a Eurogreen vychází z jednoho výzkumu a šlechtění.

Tyto, výše uvedené, travní směsi jsou velmi pěkné trávníky odolné zátěži. 

Kam dále?



Doplnění
Pes dává zahradě opravdu zabrat. Bohužel, většinou se stane , že si svou cestičku vždy kolem plotu vyběhá. To se ale také stává i na fotbalových hřištích, tam sice neběhá pes, ale dvě mužstva a rozhodčí. A kde se používají speciální odolné směsi a údržba trávníku je velmi intenzivní. A stejně tam vidíme vyšlapaná brankoviště .... V tomto případě je důležitá důkladná údržba trávníku, kvalitní a pravidelné hnojení trávníku, použití opravdu velmi kvalitní travní směsi. V případě, že zjistíme poškození trávníku, omezíme v daném místě pohyb a trávník dosejeme.

1 komentář:

  1. Když už tu píšete o té kultivaci, tak i my jsme se nedávno rozhodli pro takovou menší duchovní kultivace jak sebe, tak i naší zahrady, kterou bereme jako takové svaté místo :-) Naše květinky tam dost dlouho umírali a byla tam velice zlá energie... Od té doby, co jsme si tam nechali udělat zavlažovací systém , tak je tam o něco lépe a je tam velice pozitivní energie :-)

    OdpovědětVymazat