Stránky

pondělí 11. června 2012

Jaké má být pH půdy při založení trávníku a jaký má být obsah živin v půdě?

Nedávno jsem dostal velmi zajímavý dotaz od zákazníka: Jaké má být pH půdy při založení trávníku a jaký má být obsah živin v půdě? Předkládám Vám odpověď na tento dotaz, protože příprava půdy je pro nový trávník velmi důležitá. A tato otázka jde ještě více do hloubky.

Správné vlastnosti a složení půdy ( substrátu ) při výsevu trávníku patří ke klíčovým prvkům ovlivňující konečný výsledek. Tato oblast je bohužel velmi obsáhlá, v odborné literatuře velmi podrobně popsaná. Pokusím se pro Vás provést výtah toho nejdůležitějšího. Podrobněji rozeberu v nějakém dalším příspěvku.


Trávník se nejvhodnější zakládat do středně těžké půdy 

písčito-hlinitého charakteru. Pokud je půda příliš jílovitá, těžká, je nutné přidat písek. Pokud je naopak půda příliš písčitá je vhodné dodat do půdy jílovité minerály.

Písek v jílovité půdě zvyšuje podíl vzduchu v půdě, půda lépe dýchá, tvoří se méně mech. Velmi písčité půdy trpí suchem a tím pádem zvýšenými nároky na závlahu.

pH půdy pro trávník


pH půdy by mělo být nejlépe v rozmezí 5,5 -6,5. Dá se zjistit rozborem půdy, rozborem zjistíme i zásobu živin v půdě. Pokud pH velmi nízké nebo při spodní hranici daného rozmezí je nutné a vhodné upravit pH aplikací Dolomitického vápence při přípravě půdy před setím.

dávkování vápence je větších dávkách.

pro lehké půdy: 25 kg / 100 m2

pro střední půdy 45 kg / 100 m2

pro těžké půdy 60 kg / 100 m2


Aplikací dolomitického vápence dodáme do půdy také hořčík, který podporuje zdravý růst trávníku.


Obsah živin v půdě před založením trávníku


Správný obsah živin v půdě před založením trávníku je následující, 

pro spíše písčité substráty je doporučována tato běžná zásoba živin na 100 g půdy:

7-15 mg P2O5, 10-20 mg K2O, 5-20 mg MgO

pro běžné půdy je doporučována tato běžná zásoba živin na 100 g půdy:

10-20 mg P2O5, 15-30 mg K2O, 7-15 mg MgO.

u stopových prvků je doporučené množství následující ( v mg/kg )

bor 0,-1,2
měď 2-7
železo 5-300
mangan 60-200
zinek 3-4

Co se týče dusíků, tak ten je " různě nestabilní". Je různě vyplavován a například do půdy přijímám rozkládajících se vegetačních zbytků nebo z dešťových srážek a imisí. U dusíku je tedy dobré spíše sledovat jeho celkovou dávku za rok při hnojení trávníku. U okrasného trávníku se roční dávka doporučuje v r
ozmezí 15-20 g/ m2 čistého N.

Pro správný start trávníku při výsevu se doporučuje použít startovací trávníkové hnojivo, které dodá trávníku tu správnou výživu, kterou při vzcházení trávník nejvíce potřebuje.

Kam dále?

Jaké živiny potřebuje trávník?

Článek, který tuto problematiku dále rozšiřuje, najdete v magazínu Rosmarinus.czhttp://www.rosmarinus.cz/jaka-je-optimalni-pudni-reakce-ph-pudy/

Žádné komentáře:

Okomentovat