Stránky

středa 29. srpna 2012

Podzimní trávníková hnojiva 1. část - použití a výhody

Co jsou podzimní trávníková hnojiva? Jedná se o trávníková hnojiva s upraveným složením pro podzimní výživu trávníků. Zlepšují stav rostlin před zimou, pomáhají dobrému přezimování a zvyšují odolnost trávníku proti proti houbovým chorobám.

Složení podzimních trávníkových hnojiv


Hnojiva pro podzimní výživu trávníku se vyznačují zvýšeným obsahem draslíku. Mají méně dusíku a menší nebo žádné množství fosforu.
 
Vysoký obsah draslíků v podzimním trávníkovém hnojivu dodá trávníku schopnost lépe čelit nepříznivým povětrnostním vlivům, odolnost proti vymrzání a napadání houbovými chorobami. Draslík řídí buněčnou stavbu rostlin. Hořčík podporuje fotosyntézu a obsah síry v hnojivech pomáhá k tvorbě bílkovin.

Kdy se provádí aplikace podzimních hnojiv?


Aplikace se provádí od září do listopadu dle vývoje počasí. Také záleží jaký druh hnojiva vyberete. U některých je třeba více aplikací, některá mají zase postupné uvolňování živin, jedná se o dlouhodobá hnojiva. Dlouhodobá hnojiva uvolňují své živiny postupně v průběhu několika týdnů až měsíců.

Podzimní trávníkové hnojivo nebo hnojivo se zvýšeným obsahem draslíku je vhodné použít také začátkem léta ( konec června, začátek července ) v období veder a sucha. Draslík pomáhá trávníku odolávat teplotním a vodním stresům.

 

Poznámky k aplikaci


Hnojivo aplikujeme rovnoměrně na posečený trávník. Aplikujeme na suchý trávník. Neaplikujeme za velmi horkého nebo naopak mrazivého počasí. Po aplikaci trávník 2-3 dny nesečte.

Po dokončení hnojení doporučujeme zavlažit, optimální dávka je 20 l/m2 . Zavlažení po aplikaci hnojiva pomáhá lepšímu nastartování uvolňování živin a jejich příjmu trávníkem. A také minimalizujete riziko popálení rostlin.

Pro aplikaci trávníkových hnojiv je vhodné použít aplikační vozíky nebo rozmetadla. Použitím aplikační techniky zajistíte:
  • přesné dávkování
  • rovnoměrné dávkování po celé ploše
  • zamezíte úletu hnojiv mimo vymezenou plochu trávníku
  • minimalizujete předávkování a tím popálení rostlin

Shrnutí – výhody použití podzimního hnojiva

 

  • vyvážené složení pro podzimní hnojení
  • schopnost trávníku čelit nepříznivým povětrnostním vlivům
  • odolnost proti vymrzání
  • odolnost proti chorobám
  • lepší a rychlejší zapojení trávníku na jaře

Podzimní hnojiva pro zahradu


I ostatní rostliny na zahradě, okrasné keře, stromy je dobré připravit na zimu. Na trhu jsou také speciální podzimní hnojiva i pro ně, nejen pro trávník.

Obsahují také více draslíku, který napomáhá dobrému vyzrání nových přírůstků a k dobrému přezimování rostliny. Tyto hnojiva se aplikují rozhozem k jednotlivým rostlinám.


Kompletní přehled údržby trávníku v podzimním období najdete v článku: Údržba trávníku na podzim

 Kam dále?





Žádné komentáře:

Okomentovat