Stránky

neděle 12. ledna 2014

Historie trávníku a travních ploch

Každé lidské vědění, snažení a činnost má svoji historii. Ne jinak je tomu i s pěstováním trávníků. Pojďme si historii trávníku lehce načrtnout a připomenout milníky ve vývoji trávníkářství.
  •  0-5 století

Trávníkové plochy byly nedílnou součástí palácových komplexů v Číně za dynastie Hyn. Staré prameny také svědčí o existenci trávníkových koberců Asyrském království.
  •  13.století

Albert Magnus ve spise De plantatione vividariorum ( 1250 ) popisuje zakládání trávníků, zde dokonce popisuje i některé doporučení pro údržbu a pěstování.
 

Založení trávníku v Cambridge v univerzitním komplexu. Rozvoji trávníků pomohl i rozvoj míčových her v Anglii
  •  1613

Zveřejěněno první doporučení pro zakládání trávníků ( Markham )

  •  1663

Na zámku Winsdor založena první bowlingová dráha z travních komponentů
  •  17-18 století

Velký rozvoj trávníkářství. Trávník je v zahradách šlechty považován za významný estetický prvek, s velkými nároky právě na jeho estetickou funkci. Trávník je zakládán pokládáním dílců nebo nastýláním přestárlého sena na půdu a z něho uvolněných semen.
  •  1790

Teprve v tomto roce doporučuje Rus Osipov zahradníkům cílený výsev travních druhů při zakládání trávníků.

Druhá polovina 18. století se dá považovat za zlatý věk trávníků. Vznikají zahrady a parky v krajinářském stylu a zde má trávník velké uplatnění. Jak vypadá, jak se zakládá, co to vlastně je krajinářský styl a anglický park v krajinářském stylu? Více se dozvíte zde ...
  •  1830

Angičan Edwin Budding zkonstruoval travní sekačku vřetenového typu.
  •  20. století 

Ve Velké Británii a v USA, tedy v tradičních trávnikářských velmocích, se začíná formovat trávníkářský výzkum zaměřený na šlechtění odrůd, techniky zakládání a údržby travnatých ploch.
 

Dvacáté století přineslo velký rozvoj trávníkářství ve sportovní oblasti, zejména v tenise, ve fotbale a největší míře v golfu. A v tomto směru pokračuje i rozvoj, vývoj i výzkum trávníkářství v 21. století.
 

Trávníkářství patří mezi samostatné obory. Vědomosti o pěstování trávníku se neustále rozvíjí. Rozšiřují se travní druhy. Modernizují se pro založení a údržbu trávníku. To vše je nutné doplnit o lidský faktor, o osobní vklad každého pěstitele. Ať Vám trávník přináší radost.

Žádné komentáře:

Okomentovat