Stránky

středa 30. dubna 2014

Pokládka travního koberce, drnování

Po klasickém výsevu travního osiva je pokládka trávníkového koberce druhým nejčastějším způsobem založení nového trávníku.

Pokládka trávníkového koberce se také nazývá drnování. Jde o pokládku předpěstovaných travních drnů, které jsou vypěstované na jiném pozemku a speciálními stroji ( slupovači ) se sloupnou i s kořenovou vrstvou.

Pro úspěch při pokládce a dalším vývoji trávníku je důležité sledovat a dodržet následující parametry a principy, které si blíže nyní představíme:


  • kvalita travního koberce
  • dobře připravený pozemek
  • správná pokládka



Kvalita travního koberce


Základní parametr. Špatný travní koberec od počátku přináší jen problémy. Při volbě založení nového trávníku pomocí trávníkového koberce si prověříme dodavatele ( výrobce, trávníkovou školku ). 

Travní koberce se dodávají v rolích, nejčastěji se slupují pásy o šíři 40 cm a délce 250 cm (1 m2) a ty se svinou do role. Výška trávníku je většinou 2,5 cm a výška půdního profilu 2 cm. Jedna rolička váží 15-25 kg v závislosti na vlhkosti.

Trávník musí být před slupováním dostatečně prokořeněný. Zajišťuje to dobré uchycení a snadnou manipulaci s travním kobercem, netrhá se.

Ideální je, pokud se trávník před sloupnutím pěstuje alespoň 10 měsíců a přečká jednu zimu.

V době slupování musí být trávník suchý, aby se při přepravě nezapařil. Přeprava na větší vzdálenosti probíhá ve speciálních vozech s chlazením.

Pokládka musí být nejdéle 24 hod po sloupnutí.


Příprava pozemku


Příprava pozemku pro pokládku travního koberce musí být dokonalá, bez prohlubní, nerovností, kamenů, plevelů a kořenů. Urovnejte podklad v toleranci cca 1 - 2 cm.

Na urovnaný povrch navezte Trávníkové substrát nebo písčitou zeminu v hloubce minimálně 10-15 cm. Navezený substrát může slehnout počítejte s 15 - 20% slehnutí! Proto při navážení substrátu nebo zeminy postupně hutněte, aby se později nepropadal a netvořily se prohlubně. Trávníkový koberec se musí po pokládce dokonale dotýkat podkladu, jinak se špatně uchytí.

Před pokládkou trávník zavlažte. již by se neměl bořit a  neměly by být na něm nerovnosti. před položení můžeme aplikovat startovací hnojivo.



role travního koberce těsně po sloupnutí ( Foto: Agro CS )



Pokládka travního koberce


Jednotlivé pásy travního koberce se pokládají těsně vedle sebe - co nejtěsněji, ale nesmění se překrývat. Začíná se pokládat na délku, rovnoběžně s delší stranou pozemku. Jednotlivé role skládáme tak, aby spáry na konci rolí na sebe nenavazovali, ale byly položeny podobně jako u cihlové zdi.

Při pokládce se pohybujeme pouze po prknech položených na nový trávník, po připravené zemině se nepohybujeme. Pohyb omezíme na nezbytné minimum.

Po položení válcujeme šikmo ke směru položených drnů. Následně zavlažíme.


Používání nového trávníku a jeho údržba


Velká výhoda založení trávníku pomocí travního koberce je jeho rychlá možnost používání a okamžitý zelený efekt. Ihned po položení je trávník krásně zelený a zahrada je hotová. Dobré prokořenění trvá cca 14 dní, pak můžeme trávník bezpečně používat.

Po položení je důležitá pravidelná závlaha, zejména v prvních 14 dne.

První sečení se provádí při výšce 7- 8 cm, to je cca po 10-14 po položení.Trávník zkracujte max. o 1/3 jeho délky.

Po 3-4 týdnech můžeme aplikovat trávníkové hnojivo.

Založení travního koberce klade velký důraz na preciznost při přípravě půdy a samotné pokládce, stejně tak i na peněženku majitele. Založení trávníku pomocí trávníkového koberce je dražší než založení výsevem. Velkou výhodou je ale okamžitý estetický efekt a rychlejší možnost zatížení.



Žádné komentáře:

Okomentovat