Stránky

neděle 8. června 2014

Jak často zavlažovat trávník



Bez vody to nejde. Při vší péči o trávník - správná výživa, pravidelné sečení, vertikutace a další - nesmíme zapomenout na další velmi důležitou složku pro okrasný trávník. Vodu.



Pro okrasný trávník se udává potřeba 600 -800 mm srážek m2 za vegetační období. Pokud je substrát více píščitý, tedy podloží více propustné, vody je potřeba ještě více. Z toho vychází dávka 25-40 l / m2 za týden.

V podmínkách ČR přirozeně naprší asi 1/2 potřebného množství. Proto je třeba vodu trávníku dodat. Ideálně pomocí závlahového systému. Při závlaze trávníku nehledíme jen na celkové množství, ale hlavně na pravidelnost a rovnoměrnost dodané závlahy.


Jaká je správná frekvence zálivky trávníku


Frekvenci zálivky musíme upravit dle stáří trávníku.

Nově založený trávník nemá ještě dobře vyvinutý kořenový systém a není schopen zadržet tolik vody. Při velmi prudkých srážkách může docházet u nových trávník k vyplavování substrátu.


U nových trávníků tedy zavlažujeme spíše horní vrstvy substrátu a se stářím trávníku postupně přidáváme, aby se voda dostala hlouběji půdním profilem.

První tři týdny zavlažujeme menší dávkou vody , pravidelně a častěji. I vícekrát denně. Substrát musí být stále dostatečně vlhký, aby semena dobře vzešla a začal se tvořit kořenový systém.

Po první seči ( 3-5 týden ) snížíme frekvenci na jednou denně. A po cca 3 měsících se dostaneme na standardní dávkování 2-3 týdne. S dávkou 25-40 l /m2 týdně, to je 10-15 l / m2 na jednu dávku. Dávkování je třeba dodržet.

Voda se musí dostat do potřebné hloubky v půdním profilu, to je do hloubky 8 - 12 cm, kam až dosahují kořeny trávníku. Menší dávka vody by způsobila, že by trávník jen mělce zakořenil. 

Mělce zakořeněný trávník snáze vysychá, jsou zde lepší podmínky pro růst plevelů a rozvoj travních plísní a chorob. A samozřejmě by se dařilo i mechu.

Pokud je Vaší cílem krásný a hustý okrasný trávník, myslete již při prvotním návrhu zahrady na závlahový systém.


zdroj: Trávy a trávníky - co o nich ješte nevíte, Fr. Hrabě a kol. nakladatelství p.Baštan, 2003
foto: JJ Harrison
 





1 komentář:

  1. Já také zalévám trávník. Nemohla bych mít suchý rezatý trávník. To by zkazilo celkový dojem z naší krásné zahrady. Koupila jsem proto zavlažovací systém a pokud není zakázané zalévání, tak trávník každý den zalévám :-) .

    OdpovědětVymazat