Stránky

pátek 6. února 2015

Nový trávník - případová studie



Jak udělat ze starého a velmi zanedbaného trávníku novou zelenou plochu pro radost a potěchu. Zde je popsán jeden z možných postupů, jak ze starého udělat nový trávník.

Proč likvidovat starý trávník? Pokud o trávník pravidelně pečujeme, hnojíme a doséváme, není níže popsaná totální obměna nutná. Tu zvolíme například na zahradě, kterou jsme koupili a je zde trávníková plocha velmi zanedbaná, plná plevelů a trávník tvoří velké drny. 

Obdobná odměna nový za starý se využije po různých problémech s počasím ( povodně apod. ). 

V těchto případech je totální obměna trávníku rychlejší a méně náročnější a s jistým výsledkem.


Zadaní


Starý trávník v koupené zahradě. Založit nový okrasný trávník. Předpokládá se nižší zátěž trávníku a velké nároky na jeho vzhled a estetiku.

Plocha trávníku ( tři varianty )
  1. 1000 m2
  2. 400 m2
  3. 100 m2

Stručný postup


  1. Likvidace starého trávníku
  2. Jarní příprava půdy
  3. Výběr osiva
  4. Termín výsevu
  5. Údržba trávníku po výsevu..
  6. Trávníkové hnojivo
  7. Další následná údržba



Pro nově zakládaný trávník je nejdůležitější příprava půdy a výběr osiva.

 Plánujete-li jarní výsev, je vhodné začít přípravou půdy již na podzim. Starý trávník zlikvidujeme postřikem neselektivním herbicidem. Přípravek necháme zapůsobit a provedeme orbu a rozrušení hrud a základní modelaci terénu, pokud chceme toto také změnit. Necháme půdu slehnout. 


Na jaře se provede dorovnání míst, kde se zemina propadla, znovu můžeme aplikovat neselektivní herbicid.


Provedeme závěrečné urovnání pozemku a půdu lehce nakypříme. Aplikujeme startovací hnojivo a plochu osejeme. Provedeme válcování a zavlažujeme.



Projděme si nyní jednotlivé body podrobněji.


Likvidace starého trávníku




Pro likvidace starého trávníku je nutné použít neselektivní herbicidy. Ideální termín je začátek září. 


Je ještě dostatečně teplo, trávy vegetují a velmi dobře do sebe natáhnou účinnou látku a rozvedou ji po celé rostlině a tím dojde k jejímu uhynutí včetně kořenového systému.



Po aplikaci necháme přípravek působit cca 14-21 dní. Následně můžeme provést orbu. Po orbě je vhodné větší hroudy rozbít rotavátorem a plochu trávníku urovnat a modelovat do požadovanéhotvaru. 

Při všech těchto úpravách se snažíme dostat z trávníku maximum vegetačních zbytků rostlin,abychom zamezily jejich následnému šíření. Zejména pak oddénkatých rostlin jako je pýr nebo pcháč !




V případě, že je dlouhý teplý podzim a na urovnaném pozemku ještě znovu vzejdou plevele je možné provést znovu postřik neselektivním herbicidem. Jako neselektivní herbicid volíme přípravky s účinnou látkou glyphosat. 

Jsou to přípravky, které ničí rostliny celé včetně kořenové soustavy. Účinkují pouze přes list, proto je nutné provést aplikaci na vzrostlé rostliny. 

Nevýhodou je, že nelikvidují semena. Ze semen může vzejít tráva nebo plevel znovu. Velkou výhodou je, že nezanechávají v půdě rezidua a tím neohrožují nový výsev trávníku.



Základní přípravkem v této skupině je Roundup od společnosti Monsato, ta tuto účinnou látku vynalezla. Ostatní přípravky jsou pouze tzv. generika. Sem patří přípravky Kaput, Dominátor, Touchdown, Glyfoklasik a další. 
 

Účinnost jednotlivých přípravků je velmi podobná.



Dávka postřiku je vždy uvedena na etiketě. 

Vyzkoušené a spolehlivé ředění je 100 ml přípravku do 3-4 litrů vody/100 m 2.
  
Po postřiku by nemělo alespoň 4-5 hodiny pršet, aby se účinná látka dokonale nasákla do rostlin. Postřik provádíme postřikovačem. 


Po postřiku, orbě, kultivaci a urovnání necháme vyčištěnou plochu pro nový trávník odpočívat a slehnout.

Přípravky jsou prodávány v různém balení. Při nákupu vždy pamatujte, že přípravek můžete využít i na likvidaci plevelů na chodníku a na cestách. Pokud máte dostatek času můžete postřik na jaře zopakovat.

Proto se vyplatí koupit litrové balení, než menší čtvrlitrové nebo půllitrové balení, kde je výrazně vyšší cena při přepočtu na cenu za litr.

Při ploše 1000 m2 a plánovaných dvou postřících a dalších aplikací na cesty se vyplatí koupit 5-litrové balení.

Aktuální ceny přípravků: 

  • Roundup aktiv 125 ml - 164
  • Roundup aktiv 540 ml - 479 Kč

  • Roundup biaktiv 1 l - 379 Kč
  • Dominátor 1 l - 260 Kč
  • Glyfoklasik 1 l - 259 Kč

  • Roundup klasik 5 l - 1239 Kč

uvedené ceny jsou převzaty z našeho shopu www.svet-travniku.cz/totalni-herbicidy.

Ceny jsou platné ke dni sepsání článku, v průběhu roku se mění, proto je berte jen jako orientační.



Jarní příprava půdy




Na jaře také můžeme aplikovat neselektivní herbicidy a plochu dočistit. Pokud má jaro rychlý nástup a plevele začínají velmi rychle růst, je vhodné ještě před závěrečnou přípravou půdy provést likvidační postřik na plevele a nechat alespoň 14 dní působit a až poté opět plochu znovu zbavit vegetačních zbytků a začít s konečnou úpravou plochy. 

Ale pozor, přípravek účinkuje pouze přes list, nemá žádný účinek postřik na půdu.



Pokud si nejsme jisti dobrým podzimním vyčištěním plochy a víme, že v půdě je velká zásoba semen, je vhodné nechat plevele vzejít a na začátku dubna provést postřik a následně pokračovat dle schématu.



Na jaře zeminou doplníme propadlá místa a provedeme závěrečné urovnání plochy a závěrečné nakypření vrchní vrstvičky půdy před výsevem. 

Profesionální firmy používají tzv. Kombinátory, které tyto operace ( urovnání, nakypření, přípravu seťového lůžka, rozmělnění hrudek ) provádějí najednou. A tím minimalizují pracovní operace. V této fázi je vhodné do půdy zapravit startovací hnojivo.



Startovací hnojivo



Startovací hnojiva mají upravené složení živin pro rychlé nastartování růstu nových rostlin a rozvoje jejich kořenového systému. Proto obsahují více fosforu a méně draslíku.



Ze startovacích hnojiv lze doporučit následující:

Pro menší plochy

Startovací hnojivo Wolf-Garten  LH-MU 100


  • Délka působení 8-10 týdnů.
  • Dávkování 25 g/m2,
  • Obsah balení: 2,5 kg , balení vystačí pro 100 m2
  • aktuální cena je 399 Kč / ks


Pro střední plochy do 500 m2

Startovací hnojivo Garden Boom Pre-Seed


  • Délka působení 8-12 týdnů.
  • Dávkování 20-30 g/m2,
  • Obsah balení: 15 kg , balení vystačí pro 500-600 m2
  • aktuální cena je 1 015 Kč / ks

Pro velké plochy

Trávníkové hnojivo Basic Start


  • Délka působení 8-10 týdnů.
  • Dávkování 25 až 30 g/m2, po aplikaci plochu zalít.
  • Obsah balení: 25 kg , balení vystačí pro 830 - 1000 m2
  • aktuální cena je 1 513 Kč / ks


Pro nejkvalitnější trávníky


Trávníkové hnojivo Starter Greens



Speciální trávníkové hnojivo pro nové výsevy a dosevy s mikroelementy.

Hnojivo pro trávník Starter Greens má jemnou granulaci Elite určenou pro golfové trávníky.


Starter Greens obsahuje Proradix Turf. Zvyšuje rezistenci proti chorobám klíčících rostlin. Pomáhá rychlému a silnému růstu.Při výrobě hnojiva se podařilo speciálním postupem moření nanést bakterii Pseudomonas proradix.

Tato bakterie vykazuje nejlepší účinek proti trávníkovým houbovým chorobám. Díky tomu napomáhá hnojivo Starter Greens, již v rané fázi klíčení osiva, účinně v ochraně proti napadení patogenníma houbami.


  • biologická ochrana proti chorobám
  • optimální klíčení
  • zvýšená tvorba kořenů
  • zlepšení příjmu živin

  • Délka působení 10 – 12 týdnů.
  • Dávkování 25 g/m2, po aplikaci plochu zalít.
  • Obsah balení:25 kg , balení vystačí pro 1000 m 2
  • aktuální cena je 2 254 Kč / ks
Detaily o všech hnojivech vhodných pro výsev trávníku sei prohlédněte v shopu www.svet-travniku.cz, kde také naleznete informace o aktuálních cenách.


 Ostatní doplňky


Pro zlepšení půdní struktury, zvýšení přístupnosti hnojiv a intenzivnějšího růstu kořenů je možné použít přípravek ( podpůrný prostředek ) Terracottem. 

Aplikuje se zapravením granulí do vrhcní vrstvy půdy nebo promísením se substrátem při výsadbě. Dávka je 120 gramů na m 2 nebo 600 gramů na 1 m 3 růstového média. Aktuální cena je za 10 kg balení: 4 145 Kč / ks



Výběr osiva




Zadání je: nižší zátěž trávníku a velké nároky na jeho vzhled a estetiku. a s pomalým růstem. Těžké zadání, ale pokusme se to vyřešit.

Potřebujeme travní směs složenou z těch nejlepších komponentů a s výšším obsahem kostřavy, která nám zaručí krásný hustý trávník. 


Pro menší plochy



Travní směs Wolf-Garten Supra


První trávník pro stinné ale i slunné polohy - "Supra" je první trávník, který roste stejně tak dobře ve stínu jako i na slunci. A zároveň je tak hustý, že vytlačuje mech a plevele. Travní plocha "Supra" se svojí sytě zelenou barvou je pastvou pro oči a vaši sousedé vám ji budou závidět. Navíc je i velmi zvláště dobře zatížitelná a roste na všech půdních typech.

Osivo klíčí rychle a trávník je již po několika týdnech hustý a zatížitelný. Trávník "Supra" - to je minimální odpad při sečení. Tento trávník roste do šířky a minimálně do výšky a produkuje tím pouze málo odpadu oproti laciným trávníkovým směsím.

balení: 2 kg, pro plochu 100 m2.
aktuální cena: 809 Kč 





Pro střední a větší plochy

Travní směs Garden Boom Park


Směs pro okrasné trávníky do zahrad u rodinných domům s nížší zátěží.

Travní směs Garden Boom Park je složena s ohledem na vzhled trávníku. Je vhodná pro okrasné trávníky s nižší zátěží.  Základem travní směsi jsou tři druhy kostřavy, doplněné lipnicí luční a jílkem vytrvalým.

Kostřava červená ma jemný list, vysokou hustotu drnu a toleranci vůči stínu. Proto zajišťuje vysoce kvalitní okrasný trávník. Má menší odolnost vůči zátěži.

balení: 10 kg, pro plochu 400 m2.
aktuální cena: 1 370 Kč 

přejít do obchodu >


Pro nejlepší trávníky

Rasana Super



Travní směs Rasana Super špičková travní směs pro nově zakládané trávníkové plochy a obnovu vysoce kvalitních trávníků, nejlepší směs pro stín.
Směs je kompletně ošetřena technologií Headstart. Ošetření technologií Headstart® zkracuje klíčení trav až na 1 týden.

Směs obsahuje Poa supina (Lipnice nízká) - travní druh, který nejlépe snáší stín. Dobře roste ve stínu stromů a budov. V průběhu 2 až 3 let zvyšuje svoji konkurenční schopnost, Poa supina se pak stane hlavní složkou trávníku.

Kombinace vysoce kvalitních odrůd zaručuje reprezentativní a rychle zatížitelný trávník. Nároky na údržbu - výživa a zálivka jsou vzhledem k použitým odrůdám vyšší.



Balení: 10 Kg

Výsevní množství 20 g/m2 ,balení vystačí na 500 m 2

aktuální cena: 1 806 Kč / ks

 



Pro velké plochy a jako levnější variantu je je možné použít:


Travní směs Aros profi Parková



Pro okrasné trávníky a parkové plochy - běžná zátěž.

Vhodná pro mírně zatěžované okrasné trávníky parků a zahrad. Do receptury jsou zařazeny druhy a odrůdy s hustým zapojením a nižší tvorbou zelené hmoty, což minimalizuje náklady na její likvidaci po posečení.

balení: 25 kg, pro plochu 1000 m2.
aktuální cena: 3 100 Kč

  



Pro objektivitu uvádím i dvě travní směsi, které sám, zatím, v shopu www.svet-travniku.cz nenabízím, ale jejich výrobci zmiňovány v literatuře a také patří ke kvalitním:

  • Barenbrug Gazon
  • Modrý park od Seed Servis

 

Termín výsevu



Ideálním termínem pro výsev nového trávníku je polovina dubna až květen. Je již dostatečně teplo a zároveň je ještě docela vlhko.



Pro výsev je vhodná teplota 8-10 stupňů a více. Osivo lze vysévat i v červnu, ale s většími nároky na následnou závlahu. Pro letní výsevy je pravidelná aplikace závlahy a její vysoké dávky nezbytná.Podzimní termín pro výsev trávníku je koncem srpna a v září.

Pro výsev osiva je nutné na větší plochách použít rozmetadla nebo přímo sečky osiv. Docílí se tím přesnějšího výsevu a zamezení zbytečných ztrát osiva.



Po výsevu osivo lehce zapravíme do půdy ( 5-15 mm, více ne ! ) nebo zakryjeme lehkou vrstvičkou trávníkového substrátu a lehce uválcujeme. Více o válcování trávníku je možné si přečíst v jiném článku na tomto blogu.



Údržba trávníku po výsevu




Trávník udržujeme po celou dobu vzcházení dostatečně vlhký. Naklíčené travní semínko nesmí přeschnout.


Nový trávník sekáme poprvé při výšce 10-12 cm, v této době bude trávník již dostatečně zakořeněn. 


Trávník zkrátíme na výšku 7 cm a v následujících sečích snižujeme trávník na požadovanou výšku. 


Vždy by ale měla být odstraněna maximálně 1/3 výšky porostu trávníku.



Trávníkové hnojivo




Startovací hnojivo nám vyživuje trávník po dobu cca 2 měsíců. Po této době použijeme trávníkové hnojivo.



Jaké trávníkové hnojivo doporučit? V průběhu sezony vybíráme trávníková hnojiva se zvýšeným obsahem dusíku pro podporu růstu trávníku. V letním období můžeme použít hnojiva s vyšším obsahem draslíku, který pomůže rostlinám přečkat sucho, tedy pro rostliny stresující období.

Pro výživu trávníku se stále častěji používají hnojiva s postupným uvolňováním živin.

Hnojiva jsou vybavena tzv. obalovanou formou a živiny se uvolňují většinou po dobu 2-3 měsíce v závislosti na vývoji počasí.

Trávník přijímá živiny postupně a nemá výkyvy ve svém růstu. Rozdíl v použití standardních hnojiv a hnojiv s postupným uvolňováním živin vidíte na obrázku níže.

zdroj: Garden Boom

Pro menší plochy

Trávníkové hnojivo Floria Multigreen


uvolňuje živiny podle teploty půdy po dobu až 4 měsíců

balení: 7,5 kg
dávka: 25 g/m2
pro plochu do 300 m2
aktuální cena: 620 Kč




Trávníkové hnojivo Garden Boom Once a Year


Trávníkové hnojivo s dlouhodobým účinkem, účinnost 6-9 měsíců. Zajišťuje přísun živin po celé vegetační období.

Hnojivo Garden Boom Once a Year je nejdlouhodobější trávníkové hnojivo z řady Garden Boom. Obsahuje obalované hnojivo technologií Polyon.

Technologie Polyon využívá vnějšího polymerového obalu a granuli močoviny. Zeleně obarvený obal chrání granuli močoviny a je postupně aktivován. Obal je aktivován půdní vlhkostí, ale další uvolnění živiny je již na základě působení teploty bez dalšího ovlivnění vlhkostí.


balení:15 kg
dávka: 60-80 g/m2
pro plochu do 180-250 m2
aktuální cena:1 239 Kč

přejít do obchodu >


Pro nejlepší trávníky a větší plochy:



Trávníkové hnojivo Greens P56



Greens P56 je nejlepší doporučení pro celoroční výživu špičkových okrasných trávníků. Toto hnojivo se používá i greenech. NPK trávníkové hnojivo s hořčíkem a mikroelementy pro hnojení všech trávníkový ploch s vysokým stupněm zátěže. Obsahuje látky posilující růst PlantaCur® P56.

  • Hnojivo zajišťuje dlouhodobou výživu bez nárazového růstu. Vymývání živin je minimalizováno kontrolovaným uvolňováním odpovídající požadavkům rostlin.
  •  Vyvážený obsah živin zajišťuje optimální výživu. Hořčík a železo podporují barvu listu a fotosyntézu.
  • Pro hnojení během celého vegetačního období


Aplikací hnojiva se zlepšuje zásobení živinami a současně se posilují rostliny prostředkem PlantaCur® P56, který zlepšuje vitalitu růstu a podporuje kořenový systém. Se silným ochranným mechanismem (“indukovaná rezistence”) jsou rostliny velmi odolné stresovým situacím. PlantaCur® P56 je extrakt, který je patentovaným postupem vyrobený z Lychnis viscaria. 


Délka působení 10 – 12 týdnů.


Dávkování 20 až 30 g/m2, po aplikaci plochu zalít.

Obsah balení: 25 kg , balení vystačí pro 800 - 1250 m2

aktuální cena je 1990 Kč



Jak s další údržbou trávníku

Okrasný trávník vyžaduje pravidelnou péči a údržbu. Proto trávník pravidelně sekáme a dodáváme výživu. trávník zhoustne a bude lépe odolávat tlaku plevelů, mechu a nepřízni počasí.

Po prvním roce začneme u trávníku provádět vertikutaci, kterou z trávníku odstraníme plsť a tím trávník vyšistíme a zajistíme stálý přísun světla, živin a vláhy. Vertikutace je také dobrou prevencí proti výskytu mechu a chorob v trávníku.

princip vertikutace

V případě že se v trávníku vyskytnou dvoděložné plevele provedeme postřik selektivním herdicidem ( Bofix, Dicotex ) nebo uděláme aplikaci přípravku Travin.

Trávník pravidelně doséváme, aby se v trávníku netvořila holá místa.


Na podzim pro výživu zvolíme hnojiva s upraveným složením. Pro podzimní aplikaci hnojiva je vhodné použít speciální podzimní trávníková hnojiva, tyto hnojiva mají upravené složení živin s vysokým obsahem draslíku, které zajišťuje posílení rostliny před zimou a její lepší přezimování.

Kde získat další informace o údržbě trávníku


Další informace samozřejmě můžete čerpat z jednotlivých článků na tomto blogu.

Vše o vertikutaci se dočtěte na specializovaných stránkách: www.travnik-vertikutace.cz

Na webu jak-vybrat-sekacku.cz se dočtete více o správném výběru sekačky na trávník.

A nezapomeňte sledovat novinky v našem shopu svet-travniku.cz



Chcete dostávat informace s podobnou tématikou? 
Zanechte nám svůj email.




1 komentář:

  1. When i i am extremely active every single day using my best people, even as we enlarge the business enterprise that i never contain the occasion meant for article writing not to mention we need benefit: Article authoring, social networking article writing, content to become used in combination with my best clientele producing. http://e0yefxs6a8.dip.jp https://imgur.com/a/QDfM1og http://ve6nhauhjl.dip.jp https://imgur.com/a/meICwjP https://imgur.com/a/v9iziFg http://2zph9eufw8.dip.jp https://imgur.com/a/VWguYLP

    OdpovědětVymazat