Stránky

neděle 28. srpna 2011

Totální likvidace plevelů – 3. část ( Roundup a spol.)

Roundup a jeho bratranci

„Totální“ neselektivní herbicidy jsou vysoce konkurenční skupina přípravků na trhu s agrochemií.Na trhu je přes deset téměř identický výrobků s účinnou látkou glyphosat a stejnou registrací pro použití.

Minulém dílu tohoto krátkého seriálu Totální likvidace plevelů jsme popisovali originál s účinnou látkou Roundup od společnosti Monsanto. V agrochemii se stejně jako ve farmacii vyskytují generické přípravky.


Generika

Dominátor
Co je to generický přípravek? Výrobci pesticidů se mohou zabývat vývojem nových účinných léčivých látek nebo vyrábět přípravky s již osvědčenými účinnými látkami.

Pokud výrobce financuje vývoj nového přípravku, nové účinné látky, přísluší mu patentová ochrana, která má zaručit návratnost vložených investic. Po uplynutí lhůty patentové ochrany pak může přípravky obsahující danou látku za registrovat a vyrábět kterýkoliv jiný výrobce. Stejné je to i u výroby léků.

Mezi nejvíce prodávané přípravky s účinnou látkou Glyphosat patří: Clinic, Dominátor, Kaput, Glyfogan, Touchdown.

V hobby balení, určeného pro zahrádkáře, se kromě některých výše zmíněných a Roundupu prodávají například ještě následující přípravky: Glyfoklasik, Gladiator, Finalsan a další.
Clinic

Na závěr si shrňme základní vlastnosti neselektivních herbicidů s účinnou látkou glyphosat:

  • totálních likvidace nežádoucích plevelů
  • účinkují pouze přes list
  • aplikují se na vzešlé vegetující plevele
  • nezanechávají v půdě rezidua


V článku byly použity informace z Wikipedie a webových stránek výrobců jednotlivých přípravků:Monsanto, Syngenta, AgroAliance, F&N Agro

Kam dál?


Žádné komentáře:

Okomentovat