Stránky

pátek 17. února 2012

Žížaly v trávníku - škodí nebo pomáhají?

Žížaly patří mezi typické obyvatele travních ploch. Černé hromádky mezi trsy trávy na krásně pokoseném trávníku v nás probouzí vztek a zlost k těmto bezobratlovcům.Zároveň je ale třeba si uvědomit, že žížaly zároveň pomáhají. Pojďme si blíže představit klady a zápory žížal pro trávníky.


Žížaly

Žížaly ( dešťovky ) patří mezi kmen kroužkovce, třída maloštětinatci (Oligochaeta). V půdě vytvářejí chodbičky, na povrchu půdy se projevují hromádkami. 

Žížaly pomáhají

Žížaly ( dešťovky ) přispívají k provzdušnění půdy a k lepšímu uvolňování živin z půdy.

Tito kroužkovci zužitkovávají odumřelou a rozkládající se organickou hmotu. Tato činnost napomáhá k uvolňování živin.

Žížaly v půdě vytváří velké množství chodbiček. Díky těmo chodbičkám dochází k provzdušnění půdy, to sebou přináší lepší výměnu plynů, vody a živin. A také svým pohybem v půdě rozšiřují důležité mikroorganismy pro biologickou ochranu.

Jak se žížala v půdě pohybuje se můžete podívat na této animaci >

Žížaly škodí

Negativní činnost těchto živočichů se projevuje tvorbou hromádek ( trusu ) na povrchu půdy. Hromádky trusu kazí estetickou funkci trávníku a zároveň vytváří ideální se´tové lůžko ( prostředí) pro řadu nežádoucích plevelů. Semena se mohou na povrch půdy dostat samotnou činností dešťovek nebo náletem z okolních pozemků.

Tak jako svým pohybem rozšiřují užitečné bakterie, tak zároveň mohou rozšiřovat spory hub.

Žížaly tvoří hromádky převážně na hlinitých nebo jilovitě-hlinitých půdách, na písčitých půdách méně nebo vůbec.

Jak vypudit žížaly z trávníku?

Používáme zejména mechanické opatření. Hromádky rozhrabeme hráběmi nebo rozmeteme hrubým koštětem. Vhodné je také opakované rozhození písku. Písek, jak víme z článku o pískování,  trávníku nevadí.

Důležité je také odstraňovat zbytky posečených listů trav z půdního povrchu. Zbytky trav vyhrabeme a dáme na kompost, tak nám mohou žížaly pomáhat...

Chemická ochrana se proti žížalám v běžné zahradnické praxi nepoužívá. Žížaly mají pro zahradu jako celek velký užitek a jejich klady převažují nad hromádkami v trávníku. Na golfových hřištích se při velkém výskytu používají pro zabránění povrchové činnosti žížal fungicidy s účinnou látkou carbendazim nebo thiophanate-methyl. Tyto fungicidy se zároveň používají jako postřik proti řadě houbových chorob v trávníku.


fotografie: wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat