Stránky

neděle 18. března 2012

Dosev, přísev a obnova trávníku

Při jarní obhlídce trávníku zjišťujeme jeho stav a míru poškození po zimě. V trávníku se objevují mezery a holá místa vzniklá jako důsledek vyzimování vlivem houbových chorob. Holá místa také vznikají jako důsledek mechanického poškození a nadměrné zátěže. Velké mezery v trávníku se objeví také po vertikutaci, kdy z trávníku odstraníme mech a stařinu.

Pokud jsou tato místa větší než dlaň ruky je třeba provést přísev trávníku. Trávník má sice schopnost, díky odnožování, zatahovat menší místa, ale nelze to přeceňovat a musíme trávníku pomoc.


Odbornou terminologií je cílem přísevu ( dosevu ) zvýšení pokryvnosti travního drnu.

Lokální opravy trávníku

Menší poškození trávníku můžeme opravit následujícím velmi jednoduchým postupem:

Mělce nakypříme povrch půdy hráběmi, lehce doplníme substrát a urovnáme. Vysejeme osivo a mělce zapravíme. Povrch je vhodné mírně utužit. Následně zavlažíme.

Pro doplnění zeminy je vhodné použít trávníkový substrát. Je namíchán přímo pro trávník, obsahuje písek a tím zároveň zlepšujete půdní profil.

Plošná obnova ( přísev ) trávníku

Trávník na krátko posekáme, velmi důkladně vyčistíme trávník od vegetačních zbytků , odumřelého trávníku a mechu. Nejvhodnější je provést toto vyčištění vertikutací. Trávník vyčistíme a zároveň lehce nakypříme vrchní vrstvičku půdního profilu.

Pokud potřebujeme vylepšit půdní profil provedeme pískování.

Vysejeme osivo a lehce pokryjeme plochu trávníkovým substrátem nebo humózním substrátem. A zavlažíme.

Startovací trávníkové hnojivo

Tento typ hnojiva má upravené složení živin pro použití při výsevech, dosevech a pro první jarní hnojení trávníku.

První týdny po vyklíčení jsou zvláště důležité pro váš nový trávník. Nyní se rozhoduje, zda se mladé rostlinky vyvinou ve zdravý, rostoucí trávník nebo se změní v nezapojený trávník plný holých ploch.

Starovací hnojivo je speciálně vyvinuté hnojivo pro rychlý a silný vývoj trávníku. Zvláštní složení živin s vysokým podílem fosforu napomáhá mladým rostlinkám k rychlému zakořenění a stimuluje je k rychlému odnožování a uvolňuje rychle využitelný dusík a tím nastartuje trávník k růstu. Při dosevu pomáhá novým travám v konkurečním boji proti stávajícím rostlinám. Hnojivo je ideální rozhodit společně se substrátem.

Travní osivo pro dosev, přísev a obnovu

Pro dosev volíme travní směsi obsahující větší množství jílku vytrvalého a doplňkově kostřavy červené. Vyznačují se rychlým klíčením, vzcházením a růstem.

Na trhu jsou takto připravené travní směsi a výběr nám usnadňují svým jménem: obnova, regenerace, repair , apod. Lze také zakoupit travní osivo pro dosev a dávku startovacího hnojiva společně v jednom balení, například: Obnova 2v1, Novaplant, Trávníková náplast 3v1

Prohlédněte si video o systému Novaplant:



 Podobný postup uplatníme i u ostatních vyjmenovaných přípravků.

Termín pro dosev trávníku

Ideálním termínem pro dosev a obnovu trávníku je časné jaro začátkem dubna. Je to těsně před začátkem intenzivního růstu stávajících trav. Nové osivo „má čas“ vzejít a vzrůst. Konkurence je menší a tím je úspěšnost dosevu větší. Dalším vhodným termínem je přelom srpna a září. Minimální výsevní množství je 20g/m2.

menší profesionální dosévací stroj
Profesionální dosev trávníku

Výše zmíněné způsoby plně vyhovují pro běžné použití pro menší trávníkové plochy. Pro velké trávníkové plochy, sportovní a golfové hřiště se pro výsev a obnovu používají speciální stroje, které v jedné operaci urovná povrch, odstraní plsť, mech a stařinu, nakypří povrch a vysévá osivo a lehce zatlačí do půdy. Tento systém se vyznačuje velkým plošným výkonem.


Přeji úspěšnou obnovu trávníku.

Kam dále?

Startovací trávníková hnojiva
Vertikutace trávníku

3 komentáře:

  1. dobrý den
    dosévala jsem i na podzim , ale něco se neuchytilo tak i tedko mám něco málo doseto jak doseji tak se může hnojit ? našla jsem už i nějaké plevely a mám pocit že i tu mrchu ježatku malinkou myslím že je to ona čím ji tedko postříknout když je zima není moc teplo ? je po dešti mohla by jít snad i vydloubnout zkusím to zatím vidím jen pár kousků ale obávám se že jak se oteplí tak mrcha vyjede...........

    OdpovědětVymazat
  2. dobrý den,

    nyní je ideální čas ( začátek dubna ) pro dosev a hnojení. Můžete provést vertikutaci nebo vyhrabání trávníku a do rozkypřené půdy udělat dosev. Následně přihnojit.

    Jestli máte v trávníku ježatku, postřikem ji moc nezahubíte, odešel by i trávník. Pokud ji objevíte je lepší ihned vydloubnout, aby se dále nevysemenila...

    Teplota pro postřiky proti plevelům je nyní nízká. Ideální teplota je tak od 12 do 20 stupňů.

    OdpovědětVymazat
  3. dloubání se snažím ale moc to nejde budu muset štětečkem randapem , ale i ostatní plevely se dost snažejí jsou o 5 cm vyšší jak trávník ale jak říkáte ideální teplota na postřik ještě není a ani nebude furt je zima

    OdpovědětVymazat