Stránky

pondělí 26. března 2012

Mohu použít podzimní trávníkové hnojivo na jaře?

Častý dotaz, který se nyní zobrazuje v e-mailové komunikaci se zákazníky. Zbylo mi trochu, půl pytle, podzimního trávníkového hnojiva a mohu podzimní hnojivo použít nyní  na jaře?

Není to vhodné.

Neříkám ne, ale není to vhodné. Podzimní trávníková hnojiva mají upravené složení živin pro posílení rostlin a vylepšení buněčné struktury. Proto obsahují více draslíku. A nepodporují trávu v růstu, mají snížený obsah dusíku a žádný nebo minimálně fosforu.

Na jaře ale trávník potřebuje opak. Trávník potřebuje podpořit růst a potřebuje posílit kořenovou soustavu. A proto potřebuje dusík a fosfor.


Pro první jarní hnojení doporučuji použít "startovací trávníková hnojiva", které mají upravení složení živin právě pro rychlé nastartování růstu trávy. 

Startovací hnojiva je vhodné použít také při výsevu nových trávníku nebo při dosevu a obnově stávajících trávníků. Případně požít běžné trávníkové hnojivo.

Tajný tip pro použití podzimního trávníkového hnojiva

Draslík napomáhá rostlinám nejen dobře přezimovat, ale také zvyšuje odolnost vůči vodním a teplotním stresům. Proto se doporučuje použít trávníkové hnojivo s vysokým obsahem draslíku v létě. Při vysokých teplotách a větším suchu ( konec června - začátek července ).

Nespotřebované hnojivo se doporučuje skladovat v suchém prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat