Stránky

neděle 1. dubna 2012

Kadeřavost broskvoní


Kadeřavost broskvoní
Krátce po vyrašení se listy broskvoní stáčejí, žloutnou a červenají a následně se celkově deformují – kadeřavý. Za tuto nejznámější chorobu broskvoní může houba Taphrina deformans.

Kadeřavost broskvoní se projevuje nejvíce na jaře. Původce choroby přezimuje v koruně stromů, na jaře prorůstají do pupenů. Následně po vyrašení se listy deformují.

Napadené listy následně na konci jara opadají. Po opadu raší částečně nové listy. Ale napadené větve zaostávají v růstu. Napadený strom ztrácí přirozenou odolnost a je náchylnější k dalším chorobám a k vymrzání.

Při silném výskytu jsou napadeny i plody, které se deformují, praskají nebo zaostávají ve vývoji a růstu. A opadávají nejen listy ale i plody.


Ochrana broskvoní proti kadeřavosti

Pro dobrou účinnost chemické ochrany je důležité načasování. Nutné je ošetřovat preventivně, po napadení již není chemická ochrana účinná.

rašení pupenů
První ošetření se provádí na podzim po opadu listů. Další a základní termín je na jaře při rašení pupenů. Když je průběh začátku jara deštivý, pomalejší a chladnější, postřik po 10-14 dnech opakujeme.

Pro správnou účinnost je nutné provést postřik ve správnou dobu a provést postřik celého stromu. Celý strom, každou větev postříkáme tak, aby postřiková kapalina po větvích a kmenech stékala. V zahradní hantýrce se tomu říká „vykoupat“

Na postřik se používají mědnaté přípravky, aplikují se na podzim po opadu listů a v jarním termínu se používají další speciální fungicidy.

Jako preventivní nechemická opatření patří výběr odrůd broskvoní částečně odolná kadeřavosti broskvoní.

Přípravky pro aplikaci proti kadeřavosti broskvoní

název přípravku a dávkování:

Delan 700 WDG        5 g /5 l vody
Dithane DG            20 g / 10 l vody
Champion 50 WP    60 g / 10 l vody
Kocide 2000           35 g / 10 l vody
Kurpikol 50            40 g / 6,6 l vody
Syllit 65                 5 g / 2,5 l vody

Pro správné nadávkování a přesnou aplikaci je nutné provést postřik zahradním postřikovačem.

1 komentář:

  1. Dobrý den, zajímá mě, jestli, když máte broskvoně, nějak řešíte stínění kolem pozemků a zahrad? :) Nám zahradník řekl, že máme na broskvoně právě moc slunečnou zahradu a že sice budou plodit, ale ty plody nebudou takové, jaké mají být. Přeci jsem si ale vždycky myslela, že broskvoně hodně Slunce vyžadují? Děkuji za odpověď. :)

    OdpovědětVymazat