Stránky

pátek 16. května 2014

Vybíráme trávníkové hnojivo

Jak se vyznat v dnešní nabídce trávníkových ? Podle čeho a jak správně vybrat trávníkové hnojivo? Na trhu je nepřeberné množství hnojiv pro trávník, a není problém se dostat ani k profesionálním hnojivům, které se používají například na greeny. Popišme si co a proč trávník potřebuje a jaké konkrétní hnojiva zvolit.

Pro okrasný trávník je důležitá rovnoměrná výživa. A proč hnojiv trávník, když stejně roste, a po přihnojení přeci víc poroste a bude se muset více sekat? 

A trávník roste i bez výživy, ale mění se jeho složení, traviny ustupují a převládají plevele. 

Trávník sice po výživě více roste, ale dobře vyživovaný trávník má pěknou barvu a dobře odnožuje, tím je trávník hustější a odolnější.

Dobrá výživa je tedy velmi důležitá pro celkovou kvalitu trávníku, jeho vzhled, odolnost proti chorobám a jiným nepříznivým vlivům.

Co trávník potřebuje


Hlavní prvky, které trávník potřebuje jsou 

  • dusík ( N )
  • fosfor ( P )
  • draslík ( K )

dále je to hořčík a mikroprvky: železo, síra, mangan, bór a další.

Dusík


Podporuje celkový růst a vitalitu rostliny. Podporuje odnožování. Ovlivňuje barvu rostliny. Při nedostatku dusíku má trávník světlou barvu, řídne a je méně odolný. Při nadbytek dusíku jsou listy trav měkčí a méně odolné zátěži. Na podzim přílišné množství dusíku zpomaluje vyzrávání rostlin a tím horší přezimování.

Minimální doporučená dávka čistého dusíku za rok u okrasného trávníku: 15-20 g/m2.

Fosfor


Základní prvek pro podporu kořenového systému, proto je důležitý hlavně u tzv. Startovacích hnojiv, které se používají při výsevu nového trávníku a při dosevech. Podporuje celkové vyzrávání trávníku. Minimální doporučená dávka čistého fosforu za rok u okrasného trávníku: 2-4 g/m2.

Draslík


V poslední době v trávníkové péči velmi populární prvek. Pomáhá rostlinám překonat stresové situace: velké teplo a sucho nebo naopak se použije pro dobré přezimování. Podporuje trávník v jeho dobrém zdraví, trávy jsou houževnatější a odolnější. 

Minimální doporučená dávka čistého draslíku  za rok u okrasného trávníku: 10-16 g/m2. Jeho potřeba se přibližuje celkové potřebě dusíku.

Pro jaro tedy volíme hnojiva s vyšším obsahem dusíku pro podporu vitality trávníku, pro nové výsevy a pro větší dosevy po vertikutaci a aerifikaci hnojiva, které obsahuje dusík a fosfor. Na podzim a při horkém a suchém průběhu léta hnojiva s vyšším obsahem  draslíku.

Pokud bojujeme s mechem, částečně pomůže hnojivo s vyšším obsahem železa.

Druhy hnojiv


Trávníková hnojiva tedy vybíráme podle složení, dále dle jejich balení a naší plochy trávníku a samozřejmě dle naší peněženky a nároků na vzhled, stav a vitalitu trávníku. 

Můžeme volit mezi 

  • jednosložkovými hnojivy  - jeden prvek, například ledek vápenatý jen dusík nebo draselná sůl jen draslík.
  • kombinovanými hnojivy - více prvků - NPK, Cererit a Nk hnojiva a většina speciálních trávníkových hnojiv.


  • Granulovaná hnojiva -  většina hnojiv pro standardní výživu, aplikují se rozhozem pomocí aplikačních vozíků a rozmetadel.
  • Kapalná hnojiva - pro rychlý příjem živin, například při deficitu určitého prvku, aplikují se postřikem

Rychlorospustná hnojiva - ledek, npk, Cererit - živiny se uvolňují téměř ihned po aplikaci. Můžeme tak řešit aktuální potřeby trávníku dle aktuálních povětrnostních a půdních podmínek. Levnější cena. Při předávkování možnost popálení trávníku.

Dlouhodobá hnojiva - dlouhodobé uvolňování živin, většinou po dobu  2-3 měsíce. Rovnoměrný přísun živin. Jednoduchá aplikace. Nehrozí popálení. Vyšší cena.

Hnojiva obsahující látky na hubení plevelů - kromě prvků potřebných pro výživu trávníku obsahují účinné látky pro likvidaci plevelů v trávníku. Slouží pro udržení trávníku v bezplevelném stavu, ale obsah účinných látek je nižší než u postřiků a obsah živin je také nižší než u standardních trávníkových hnojiv. Vhodné jako doplněk. Při větším zaplevelení je vhodnější použít speciální herbicidní postřik.

Konkrétní příklady trávníkových hnojiv



Špičkový trávník - střední a velká plocha


Trávníková hnojiva pro nejlepší, špičkové okrasné trávníky s plochou nad 400 m2. Volíme to nejlepší co je na trhu. Hnojiva Eurogreen a GardenBoom.

Řada hnojiv Eurogreen


  • Spring P56 - balení 25 kg, dávka 20-30 g/m2, složení NPK 25-5-9, uvolňování živin 8-10 týdnů. Pro jarní výživu trávníků v období březen - duben.
  • Greens P56 - balení 25 kg, dávka 20-30 g/m2, složení NPK 20-5-9, uvolňování živin10-12 týdnů. Pro výživu trávníků v období duben -srpen.
  • High-K P56 -  balení 25 kg, dávka 20-30 g/m2, složení NPK 13-0-24, uvolňování živin 10-12 týdnů. Pro podzimní výživu trávníků v období září - říjen.

Hnojiva obsahují P56 - prostředek PlantaCur® P56, který zlepšuje vitalitu růstu a podporuje kořenový systém. Se silným ochranným mechanismem (“indukovaná rezistence”) jsou rostliny velmi odolné stresovým situacím. PlantaCur® P56 je extrakt, který je patentovaným postupem vyrobený z Lychnis viscaria.

Mají granulaci Elite - 0,5 - 1,2 mm, čím jemnější granulace hnojiva, tím rovnoměrnější rozmístění živin po ploše trávníku. Granulace elite tj. 25 000 granulí na 1 m2. Vhodná pro nízko sekané trávníky, lze výhodně použít pro trávníky, kde si hrají děti. Granule neleží na trávníku, ale propadnou až na půdu

Cena těchto hnojiv je okolo 2000 Kč za 1 balení.

Pro výsev nových trávníků z řady hnojiv Eurogren je vhodné zvolit Basic Start: balení 25 kg, dávka 25-30 g/m2, složení NPK 18-20-10, uvolňování živin 8-10 týdnů.

Řada Garden Boom


  • Spring - balení 15 kg, dávka 30-40 g/m2, složení NPK 25-5-12, uvolňování živin 8-12 týdnů. Pro jarní výživu trávníků v období březen - květen.
  • Summer - dávka 30-40 g/m2, složení NPK 20-0-20, uvolňování živin 8-12 týdnů. Pro letní výživu trávníků.
  • Autumn - dávka 30-40 g/m2, složení NPK 14-0-28, uvolňování živin 8-12 týdnů. Pro podzimní výživu trávníků v období září - říjen

Pro výsev nových trávníků z řady hnojiv Garden Boom je vhodné zvolit Pree-seed: balení 15 kg, dávka 20-30 g/m2, složení NPK 15-20-10, uvolňování živin 8-12 týdnů.

Uvolňování živin je zajištěno pomocí technologie XCU. Jde o technologii obalovaného osiva. Tato technologie zajišťuje postupné uvolňování živin. Granule je složena močoviny, polymerového obalu, voskové vrstvy s XCU se zelený barvivem a ze síry. Struktura granule je pevná, trvanlivá. Což je velká výhoda při výrobě a při samotné aplikaci. K aktivaci živin a jejich postupnému uvolňování dochází na základě vlhkosti a teploty.

cena hnojiv Garden Boom 1015 - 1070 Kč/ks

Trávník střední kvality - střední a velká plocha


Kvalita za rozumnou cenu, dobrý poměr cena kvalita.

Hnojiva řady Expert


  • Expert - balení 25 kg, dávka 25 g/m2, složení NPK 20-8-8, uvolňování živin 4-6 týdnů, pro výživu v průběhu celé sezóny.
  • Expert podzim - balení 25 kg, dávka 25-35 g/m2, složení NPK 14-10-20, uvolňování živin 4-6 týdnů, pro podzimní výživu trávníku.
  • Expert proti mechu -  balení 25 kg, dávka 25-35 g/m2, složení NPK 14-0-7, obsahuje také 18% S + 9%Fe, uvolňování živin 4-6 týdnů, nejvhodnější použití duben - červen. Podporuje potlačení mechu v trávníku.

cena těchto hnojiv je většinou v rozmezí 650 - 900 Kč/ks

Střední a špičkový trávník - menší plocha


Trávníková hnojiva pro kvalitní okrasné trávníky s menší plochou do 300 m2. Pro špičkové trávníky té nejvyšší kvality využijeme výše uvedené hnojiva ve větším balení a budeme mít jedno balení na 2-3 aplikace nebo se s někým rozdělíme. 

Ale i v menším balení jsou kvalitní hnojiva, například vybírám:


Floria Multigreen


Floria Multigreen - balení 7,5 kg, dávka 30-40 g/m2, složení NPK 25-5-15, uvolňování živin až 4 měsíce. Profesionální hnojivo určené pro hobby pěstitele. Aplikace od dubna do srpna. Je i v malém balení 2,5 kg.

Hnojiva Wolf-Garten


Wolf-Garten dodává na trh kompletní řadu trávníkových a pokrývá celý celé spektrum použití.

  • Hnojivo Wolf-Garten Start LH-MU 100 - pro nové výsevy a jarní aplikace po vertikutaci. Nebo levnější varianta LY-N.
  • Hnojivo Wolf-Garten L-PE - složení NPK 24-3-6, univerzální trávníkové hnojivo, které využijeme od dubna do srpna.
  • Hnojivo Wolf-Garten LK-MU - složení NPK 19-0-19, pro podzimní výživu trávníků.

Hnojiva mají postupné uvolňování živin po dobu cca 8 týdnů. V balení jsou pro 100, 250 nebo 500 m2. Přinášejí dobrou kvalitu za rozumnou cenu.

Hnojiva Expert


Pro svoji výhodnou cenu jsou hnojiva Expert oblíbené i v menším balení. Balení 5 kg nebo 10 kg využijeme pro trávníky do 400 m2

 Jak aplikujeme trávníková hnojiva


Pro aplikaci je vhodné použít aplikační posypové vozíky nebo rozmetadla hnojiv. Díky nim aplikace přesná a rovnoměrná. Hnojivo se aplikuje na suchý a posečený trávník, který je zbaven plsti. Granule hnojiva propadnou mezi traviny na povrch půdy. Čím je granulace hnojiva jemnější, tím je lepší pokrytí a granulky lépe propadnou na zem.

Po aplikaci hnojiva trávník zavlažíme. Vláha a teplota startují proces uvolňování živin.

Startovací hnojiva s vyšším obsahem fosforu aplikujeme před výsevem nového trávníku a lehce zapravíme do půdy, následně provedeme výsev. Pokud aplikujeme startovací hnojivo na jaře, rozhoz uděláme vždy po vertikutaci nebo aerifikaci, kdy se hnojivo zase dostane až jemně do půdy. Fosfor se totiž v půdním profilu hůře pohybuje, a pokud je granulka hnojiva pod povrchem, je tato živina podporující kořenovou soustavu, pro jednotlivé rostliny lépe přístupná.

Kam dále?


Další podobné články na blogu, které problematiku výběru trávníkového hnojiva ještě více do podrobna rozebírají.

Kvalita pro Váš trávník - trávníková hnojiva Garden Boom

Jak se vyznat v Expertech?

Jak vybrat správné trávníkové hnojivo? 

Exkluzivní hnojiva pro Váš trávník - hnojiva Eurogreen

Podzimní trávníková hnojiva - část.1, část.2


Všechny uvedená hnojiva je můžete koupit a objednat v shopu: svet-travniku.cz

3 komentáře:

  1. Já jsem delší dobu snažil používat kompost, ale na trávu se mi osvědčila klasická hnojivo na trávník, co koupíte kdekoliv v obchodě. Ale na stromy a například zeleninu používám kompost.

    OdpovědětVymazat
  2. My jsme na trávník žádná hnojiva nepoužívali a byl pěkný. Stačilo ho zalévat, ale vloni jsme dostavěli dům a jak jsme po něm pořád jezdili, tak mu to neudělalo dobře a už tak pěkný nebyl. Nechtěla jsem čekat, než se sám vzpamatuje, tak jsem koupila speciální hnojivo a trávník zaléváme, když neprší a vypadá teď ještě líp než předtím.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré tipy. To se celkem hodí. Já zrovna letos řešil problém s tím, že mi trávník na několika místech začal schnout. Tak trochu mě napadlo, že by to možná mohlo být špatným nebo nedostatečným hnojením. Pro jistotu jsem si ale koupil i zavlažovací systém. Jen to teda bylo až ke konci léta, takže jsem ho pořádně neměl možnost otestovat. To až příští rok.

    OdpovědětVymazat