Stránky

neděle 10. dubna 2011

Netkané textílie v trávníkářství

Rozhodující fáze pro založení nového trávníku je vzcházení. To je období od vzcházení prvních klíčenců až po dostatečně silné a soběstačné jedince.
Mezi nejdůležitější faktory ovlivňující tuto fázi vývoje trávníku patří teplota a voda. Vhodným opatření snižující riziko vyschnutí je použití bílé netkané textilie.

Celý proces klíčení trav je velmi náročný na pravidelnou potřebu vláhy. Kdy nejnáročnější je fáze tvorby klíčku. Dojde-li k nedostatku závlahy v této fázi, zpomaluje se celý proces klíčení nebo může dojít k nevratnému poškození klíčku.

Použití netkané textilie

Bílou netkanou textilii položíme na nově zasetý trávník. Tímto opatřením snižujeme výpar závlahové vody a tím chráníme nově založený trávník před vyschnutím. Zároveň netkaná textilie vytváří zvláštní mikroklima a dokáže zvýšit teplotu na povrchu. To poslouží k rychlejšímu a úspěšnějšímu vzcházení trávníku.

Bílá netkaná textilie má velmi malou hmotnost - cca 17-20 g/m2. A tím je zajištěno, že svoji vahou nebrání a nepoškozuje vzcházející trávník

Shrnutí:

  • udržuje vlhkost
  • zlepšuje teplotní podmínky
  • zrychluje klíčení a vzcházení
  • zajišťuje úspěch při založení trávníku

Bíle netkané textilie se také používají v zelinářství pro rychlení rostlin a zeleniny. Nebo jako ochrana proti náletu škůdců.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, mohu poprosit o radu, kdy je vhodné textilii z trávníku sundat? Moc děkuji. Lepičová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bílá textilie pomáhá hlavně při chladnější počasí a při ochraně při prvotním vzcházení, aby ptáci nesezobali semínka trav. Takže nejdůležitější je první týden, max deset dní, kdy textilie udělá největší a nejprospěšnější práci ...

      Vymazat