Stránky

neděle 10. července 2011

Totální likvidace plevelů - 1. část ( Roundup a spol. )

 Chodník Vám zarůstá trávou a plevelem? Na záhonu roste jen plevel a je třeba záhon vyčistit, odplevelit! Plocha pro nový trávník je připravena, ale zarůstá plevelem. Je třeba ji vyčistit a připravit na výsev. Trápí Vás vytrvalé plevele? V těchto případech Vám pomůže neselektivní „totální“ herbicid.


Neselektivní herbicidy jsou přípravky, které se aplikují postřikem na list plevele. Jejich účinná látka je rozváděna po celé rostlině včetně kořenů. Mají systemický účinek.

Působení neselektivních „totálních“ herbicidů

Rostliny ( plevele ) přijímají přípravek pouze přes zelené části rostlin ( listy a odénky ). Následně je rozvedou asimilačním prouděním do celé rostliny. A to včetně kořenového systému.


Neselektivní herbicidy přes půdu neúčinkují. Při styku s půdou se inaktivují. Nepronikají přes půdu ke kořenům. Přípravek nepůsobí na semena v půdě.

Správná aplikace neselektivních herbicidů

Nejúčinnější je aplikace na plevele, kdy jsou v plném růstu. To je v období od tvorby poupat do odkvětu. V tomto období mají rostliny nejlepší asimilační schopnost. Pro úspěšnou a účinnou aplikaci je nutná dostatečná listová plocha plevele, přípravky účinkují pouze přes list.

Přípravky aplikujeme v předepsané koncentraci dle návodu. K postřiku používáme postřikovače. Roztoky neaplikujeme zálivkou konví, výrazně se tím snižuje účinnost. Někdy je možné použít pro aplikaci knotovou hůl.

Další poznámky k aplikaci

Účinek „totálních přípravků“ se pozná podle postupného vadnutí, žloutnutí a následného hnědnutí listů a celých rostlin plevelů.

Aplikace nesmí být prováděna před deštěm! Déšť do 3-5 hodin po postřiku výrazně snižuje účinnost.

Následné kultivační práce lze provádět až po projevení účinku. Ideálně po 10 -14 dnech od postřiku.

Bezpečnost při postřiku neselektivními herbicidy.

aplikace postřiku s krytkou proti úletu
Při postřiku je nutné řádně zabezpečit a zamezit zasažení okolních rostlin a kulturních plodin. Rostliny, které rostou vedle postříkané plochy, nesmí být zasažené ani úletem postřikové mlhy. Pro aplikaci v blízkosti záhonů a jiných kulturních plodin a rostlin je vhodné a účinné použít ochranný kryt postřiku, který zamezí úletu.

Účinná látka neselektivních herbicidů

Účinnou složkou je glyfosát nebo jeho sůl, které většinou tvoří 40 až 50% hmotnosti herbicidu ( viz. Wikipedie ). Tuto účinnou látku jako první vyvinula a použila americká firma Monsanto. Ostatní přípravky z této skupiny vycházejí z této účinné látky. Ostatní firmy ji převzali a dodávají na trh své přípravky pod vlastním obchodním názvem, ale s tou stejnou účinnou látkou.

Kam dále?

Odkazy Wikipedie: Roundup, herbicid, Monsanto

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    Prosím o radu.Koupili jsme neudržovaný pozemek a zahradnickou firmou jsme dali srovnat terén. Oseli jsme nový trávník a brzy jsme zjistili, že je téměř celý( asi 500m2) silně napadený ježatkou. Je to hustý koberec jen z ježatky. V domnění, že ji spálíme plynem jsme moc neuspěli, začaly se objevovat semena a tak jsme ji postříkali totálním herbicidem. Teď je suchá, ale mám strach, že se stačila vysemenit i když už působil Roundup. Zničí Roundup i dozrávající semena? A jak postupovat dál? Má smysl vyset nový trávník, když semena vydrží tolik let v zemi? Mám postřik opakovat? Prosím o radu, jak se té potvory zbavit. Děkuji Jandovská

    OdpovědětVymazat