Stránky

středa 20. července 2011

Totální likvidace plevelů – 2. část ( Roundup a spol.)

Originál je jen jeden. Otřepané klišé. V kolekci neselektivních herbicidů na našem trhu je originál přípravek Roundup od společnosti Monsanto. Tato americká společnost přivedla na trh tento přípravek a jeho účinnou látku glyphosat. V roce 2000 vypršela patenová práva na účinnou látku a s generickými přípravky se roztrhl pytel. Téměř každá firma vyrábějící pesticidy má svůj vlastní přípravek s glyphosátem, ale Roundup je jen jeden.


Monsanto

Americká firma Monsanto byla založena v roce 1903 v Missouri. Společnost založil pan Queeny a pojmenoval svůj podnik, který se v počátcích zabýval výrobou sacharinu, podle příjmení své španělské manželky, Monsanto.

Společnost Monsanto se postupně rozvíjela, od roku 1933 jako akciová společnost, rostla a rozpínala své pole působnosti. Od chemie a  petrochemie,k těžbě ropy, výrobě plastických hmot až farmacie. Do zemědělství vstoupila v sedmdesátých letech, kdy uvedla na trh Roundup.

Genetika

V současné době se Monsanto věnuje vývoji geneticky modifikovaných potravin, zejména soji a kukuřice, odolných herbicidu Roundup.

3x Roundup

Na trhu jsou tři varianty přípravku Roundup. Roundup Klasik, Roundup Rapid a Roundup Biakviv. A vlastně, málem bych zapoměl, v hobby balení Roundup Aktiv.

Roundup Klasik to je klasika mezi glyphosáty. Roundup Rapid má o 25% více účinné látky, je odolnější proti dešti po aplikaci, má rychlejší účinek.

Roundup Rapid se vyznačuje Transorb technologií, díky které právě rychleji proniká do rostlin plevelů a jeho účinek rychlejší a razantnější.

Roundup Biaktiv lze chápat jako marketingový tah společnosti Monsanto. Má stejnou účinnou látku jako Klasik, stejné složení a při podrobnějším přečtení i téměř stejnou etiketu. Díky názvu, ale i spolehlivému účinku se osvědčil zejména v lesním hospodářství. Roundup Aktiv je jeho hobby verze. Má snížené množství účinné látky.

Upozornění k aplikaci

( citace z etikety )
Před použitím si přečtěte přiložené pokyny. Postřik provádějte jen za bezvětří, nebo mírného vánku, v tomto případě ve směru po větru od dalších osob s postupem do neošetřené plochy. Nevpouštějte domácí zvířata na ošetřenou plochu po dobu 10-14 dní, dokud zelená hmota nezačne odumírat.

V další dílu malé serie o neselektivních herbicidech si představíme ostatní neselektivní herbicidy jiných společností.

Použitá literatura a zdroje: Etikety přípravků, weby Mosanto, Wikipedie, státnírostlino-lékařská správa.

Kam dále?






Žádné komentáře:

Okomentovat