Stránky

neděle 19. června 2011

Jaké živiny potřebuje trávník?

Výživa a hnojení trávníku patří k nejvýznamnějším pěstebním opatřením při údržbě trávníku. Výživa by měla být vyrovnaná a dostatečná. Správná výživa podporuje růst kořenového a listového systému rostliny, podporuje odolnost proti chorobám a jiným stresovým situacím pro Váš trávník.


Základní prvky pro výživu trávníku

Mezi základní a nejdůležitější prvky pro výživu trávníku patří dusík ( N ), fosfor ( většinou ve formě P2O5 ) a draslík ( K2O ). čemu tyto základní prvky pro výživu trávníku přispívají:

Dusík – podporuje růst trávníku, je základním prvkem. Dále podporuje regenerační schopnosti trávníku

Fosfor – tento prvek podporuje tvorbu a růst kořenového systému. Ve zvýšené míře je ho třeba při výsevech nebo obnově trávníku.

Draslík – prvek podporující odolnost trávníku vůči stresovým situacím ( sucho, vymrzání, choroby ). Draslík řídí buněčnou stavbu rostlin.

V současné době nastupuje trend, kdy se poměr dusíku a draslíku v hnojivech postupně vyrovnává. Jelikož pro trávník je stejně důležitý růst a zároveň vyrovnání se stresovými situacemi, kterých vlivem nynějšího klimatu přibývá.

Příklad roční dávky čistých živin



N
P2O5
K2O
MgO
Okrasný trávník
15 - 20
4 – 7
9 – 16
1 - 2

Jedná se o roční dávku čistých živin v g/m2. U profesionálně udržovaných sportovních trávníků ( hřiště, golfové hřiště ) potřeba živin stoupá.

Doplňkové prvky pro výživu trávníku

Nejdůležitějším doplňkovým prvkem pro výživu trávníku je hořčík ( ve formě MgO ), dále pak síra, železo a vápník.

Hořčík je prvek, který je důležitý pro tvorbu chlorofylu. Toto zelené barvivo je potřebné pro fotosyntézu. Optimální průběh fotosyntézi je důležitý pro zdravý růst rostlin.

Železo například napomáhá při problémech s chlorózou ( žloutnutí listů ) a pomáhá likvidovat mech v trávníku. Ostatní doplňkové prvky a stopové prvky ( Cu – měď, Mn – mangan, Mo – molybden, a jiné ) pomáhají udržovat trávník v optimální kondici a růstu a zdraví. Zajišťují dobrou obranu proti chloróze, skvrnitosti a pomáhají udržovat správný a dokonalý barevný aspekt trávníku.

V současné době jsou na trhu základní průmyslová hnojiva dodávající pouze jednotlivé základní prvky ( ledek, superfosfát, draselná sůl … ), ale pro údržbu trávníku lze využít širokou nabídku speciální trávníkových hnojiv respektujíce výše zmíněné zásady a složení. Moderní trávníková hnojiva respektují potřebu všech živin pro správný a zdravý růst trávníku. 

Kam dále:
sortiment trávníkových hnojiv na webu svet-travniku.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat